13 de febrer 2024

Nadia Hafid, guanyadora del Premi Finestres de Còmic en Català

El jurat del Premi Finestres de Còmic en Català 2024 ha decidit atorgar el guardó a 'Mala olor' de Nadia Hafid, una obra de caire social servida en un llenguatge innovador i amb un estil pausat i minuciós.

EL VEREDICTE

El jurat del Premi Finestres de Còmic en Català, format per Jordi Canyissà, Núria Tamarit, Adrià Turina, Lluïsa Pardo i Montserrat Terrones, ha decidit per unanimitat atorgar el Premi a l’obra Mala olor, de Nadia Hafid.

Per  ser una història de caire social de rabiosa actualitat que ens interpel·la de forma directa sobre el món en què vivim i ens convida a reflexionar-hi. A més, està servida en un llenguatge innovador i absolutament contemporani, amb l’estil pausat i minuciós que caracteritza l’autora. Nadia Hafid té la doble valentia de tractar temes incòmodes i experimentar amb el llenguatge del mitjà que utilitza.

A grup Angle esperen que tots els seus treballadors funcionin com un engranatge perfecte, per això han citat a la Sana al departament de recursos humans. Han arribat queixes d’alguns dels seus companys al·legant la seva falta d’higiene i han fet pressió perquè s’apliquin les mesures correctives necessàries. La Sana es veurà envoltada d’una sèrie d’episodis d’assetjament laboral que desencadenaran en un final sorprenent. Mala olor és una història de terror psicològic, amb tints surrealistes, inspirat en l’imaginari d’obres com les de l’escultora Doreen Garner, Little Otik de Švankmajer, l’artista de peformance Orlan, o la pel.lícula Tyrel de Sebastián Silva. Una història sobre el racisme imperant en una societat aparentment diversa, però que busca l’homogeneïtat en una falsa i hipòcrita diversitat simulada. Una reflexió sobre les pràctiques asèptiques i d’homogeneïtzació com a elements d’estandardització i de control

Pàgines de ‘Mala olor’, de Nadia Hafid (Editorial Finestres, 2024)


Emma Casadevall, guanyadora de la Menció al Talent Novell


El jurat ha decidit atorgar la Menció al Talent Novell a l’obra Lignit, d’Emma Casadevall.

Per ser un valuós exemple de còmic de no-ficció, un reportatge gràfic que indaga en la història de les explotacions mineres a Catalunya enllaçant-la amb els canvis soferts pel territori i per la dura realitat dels seus habitants. Destaquem que Lignit és un relat humà amb una important feina de documentació al darrere i explicat amb un plantejament de pàgina i un ús del color poc convencional però molt efectiu amb una clara aposta per una gràfica poderosa.

La zona del Berguedà, i Vallcebre en particular, va ser un indret fonamental en el desenvolupament de la industrialització com a zona d’explotació de recursos miners. El carbó va adquirir una importància cabdal per al desenvolupament de la indústria catalana, nodrint i garantint el funcionament de les seves fàbriques. Aquesta història permet conèixer les condicions de vida dels miners que van treballar a les antigues mines de Coll de Pradell, i també els rols de les dones a la mineria. La reconversió de la zona en paisatge d’explotació minera va afectar les seves vides i la comunitat, i va tenir importants implicacions econòmiques i socials que van afectar la vida de les persones que ho sostenien. Lignit navega una història col·lectiva i poc coneguda, contribuint a una revisió crítica als biaixos de gènere que sovint exclouen dels relats històrics les dones i obrers més precaritzats, i s’hi aproxima a través de la materialitat rescatada i interpretada per l’arqueologia, dels seus habitatges, quotidià, hàbits i formes de vida.

Pàgines de 'Lignit', d'Emma Casadevall (Editorial Finestres, 2024)

El Premi té una dotació de 25.000 € i la menció de 15.000€. 


LES AUTORES

Nadia Hafid, Terrassa 1990

Dibuixant de còmics i il·lustradora. Treballa per diferents mitjans com The New York Times, The Economist, The Washington Post, El País o La Vanguardia. Ha publicat El buen padre (Sapristi, 2020), obra guardonada amb el premi al millor autor emergent de l’Associació de Crítics de Còmic, i Chacales (Sapristi, 2022), premi Ojo crítico de RNE 2022. Ha format part de l’exposició Constel·lació gràfica del CCCB dedicada a autores de còmic experimental i d’avantguarda. També imparteix classes d’il·lustració editorial al Màster de Còmic i Il·lustració de l’escola Elisava i col·labora prescrivint còmics a Catalunya Ràdio.

Emma Casadevall Sayeras, Barcelona 1995

Il·lustradora en projectes culturals i editorials, i també es dedica a l’àmbit socioeducatiu a través de la creativitat. Actualment entre Barcelona i Ciutat de Mèxic, il·lustra revistes i realitza la comunicació visual d'iniciatives culturals i educatives. S’interessa per explorar les possibilitats gràfiques i narratives dels imaginaris entorn de diferents realitats personals, socials i territorials, des de la sensibilitat, la poètica, i el posicionament. Ha estudiat el grau en Belles Arts i el Màster en Intervenció Social i Educativa a la Universitat de Barcelona.Font: Finestres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada