22 d’abril 2023

orange vol. 1

Títol: orange vol. 1
Títol original: orange (オレンジ)
Autor: Ichigo Takano
Traducció de: Sílvia Gummà Ros (Daruma SL)
Publicat per: Kaji Manga, març de 2023
Format: Rústic amb sobrecobertes - 12,8 x 18,2 cm - 224 pag. aprox. - B/N
Preu: 9 €











Fou al 40 Comic Barcelona de 2022 que es va anunciar Kaji Manga, el segell de manga en català del Grup Enciclopèdia. Llavors va ser tota una sorpresa, i van ser molt ben rebuts. Van passar els mesos i acabant el setembre van anunciar els seus primers cinc títols: Dodoma, Grendel, orange, Kijin Gentosho i Budducks. Un d'aquests títols va tenir molta expectació perquè ja s'havia publicat en castellà fa uns anys per part de l'espanyola Ediciones Tomodomo, el que va confirmar tal com van dir que si es donava l'ocasió publicarien en català obres ja editades en castellà a l'estat espanyol. Parlem d'orange. El seu primer volum va sortir pel 41 Comic Barcelona d'enguany, que és on el vaig comprar.
 
orange que està escrita i il·lustrada per Ichigo Takano, va començar la serialització el març de 2012 a la revista Bessatsu Margaret de Shueisha, però va canviar a la revista Monthly Action de Futabasha el 2013. Shueisha va publicar els dos primers volums de la sèrie durant el 2012. Aquests dos primers volums van ser posteriorment republicats per Futabasha el desembre de 2013. El manga va acabar la serialització el 25 d'agost de 2015, i el cinquè volum es va publicar el novembre de 2015. Més endavant, el maig de 2017 es va publicar un sisè volum que consta de capítols basats en el film Orange: Future i el manga spin-off de dues parts Orange: Suwa Hiroto. Finalment, també hi ha un setè volum, el darrer de la sèrie que es va publicar originalment l'abril de l'any passat. Així doncs, aquests set volums seran els publicats per Kaji Manga. I com a darrera curiositat, les dues revistes en què s`ha publicat tenen demografies diferents, la primera és shôjo i la segona, seinen

La Naho Takamiya és una adolescent que viu a la ciutat de Matsumoto (prefectura de Nagano), i estudia segon de batxillerat, juntament amb el seu grup d'amics format per l'Azusa Murasaka, en Saku Hagita, la Takako Chino i en Hiroto Suwa. A la primavera dels seus setze anys, la Naho  rep una carta que s’ha enviat ella mateixa des de deu anys en el futur. El seu jo de vint-i-sis anys li demana que no cometi els mateixos errors que ella ha comès en el passat i, per això, li fa arribar tota una sèrie de notes sobre les decisions que hauria de prendre per arreglar aquests errors.

Com anirem veient, i ja des d'un bon principi, la majoria de les notes fan referència a un nou alumne que tot just s'acabava d'incorporar, en Kakeru Naruse. Però la Naho no fa cas de la primera indicació que ella mateixa s'ha enviat, i una cosa tan inofensiva com permetre que els seus amics convidin en Kaheru a sortir amb ells un dia després de classe té conseqüències inesperades. I tal com llegirà, d'aquí a deu anys en Kakeru és mort. Així a partir d'aquí, i alhora que vagi llegint les notes, que la seva jo del futur li ha escrit, anirem veient com quins passos fa la Naho per intentar salvar en Kakeru del present. Alguns les seguirà, d'altres no, en altres casos potser no ho farà a temps. Per tant, sabent com podria haver actuat i el fet de tenir penediments no serà tan senzill com ella pensa.

A més, no només seguirem la línia temporal del present, sinó que també farem salts al futur on en Kakeru ja no hi és, però si els altres cinc, i així entre temps i temps, anirem entrellaçant aquesta història. Però coneixent nosaltres com és aquest futur, si la Naho segueix les seves pròpies indicacions i en Kakeru se salva es crearà un nou futur? Amb ganes de continuar amb aquesta sèrie, per veure cap a on s'encamina. 

Ens trobem davant d'una sèrie romàntica, però el tema temporal li dóna a l'obra una profunditat i una maduresa a l'argument, més enllà del que ens podríem pensar. D'aquí entenc jo, aquesta doble i estranya dicotomia shôjo/seinen. Per això, basar-se en les demografies com a únic criteri no és del tot fiable, i aquest n'és un exemple.

Si tinc en compte la seva part shôjo, aquest és el primer manga d'aquesta demografia de la meva biblioteca. Aquest és el tercer shôjo pubicat en català. Els primers foren Fushigi Yûgi. El joc misteriós i Sakura, la caçadora de cartes, publicats per la desapareguda Glénat. Recordo, però que vaig estar temptat de comprar Fushigi Yûgi al seu moment, pel bon record del seu anime en català, però al final no va caure. Amb Sakura, no recordo haver fet aquest exercici de plantejar-me la seva compra.

L'edició segueix la línia del que ja ha publicat Kaji. Rústica i cosida amb sobrecoberta, on la il·lustració ocupa tota la sobrecoberta, exceptuant les solapes, mostrant els sis personatges principals del manga, d'esquerra a dreta: Naho, Kakeru, Hiroto, Takako, Azusa i Saku. Per part de la traducció, no he notat res a destacar negativament.

En aquests moments, Kaji Manga ha finalitzat Dodoma i Grendel, ambdues de tres volums, i també ha començat dues sèries noves, l'esperada orange, anunciada al mateix moment que aquestes dues finalitzades, com també Joc d'heroïnes (Heroines Game).

Dels diversos mangues anunciats, queden pendents d'iniciar Kijin Gentosho, Badducks,i Gokushufudou. Esperem que aviat tinguem notícies d'aquestes sèries, i respecte a les dues noves començades, aquest dijous Kaji va anunciar els llançaments dels seus volums número 2 per l'11 de maig. Aquí la portada del segon volum d'orange.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada