08 d’abril 2021

Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries vol. 2: Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals

Títol: Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries vol. 2: Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals
Autor
: Carles Roman
Publicat per
: Còmics Roman, març de 2019
Format
: Rústic, cosit - 56 pàgines - 21 x 29,7 cm - Color
Preu
: 17€


En Carles Roman, l'autor del superheroi Drac Català, que de moment n'han sortit 2 volums (2018 i 2020), i renascut gràcies a dues campanyes de micromecenatge per cada volum, també és autor de dos peculiars personatges de l'antiguitat. Ells són en Fabi i en Fedó, i són dos ciutadans de l'antic Empúries, i conseqüentment l'obra es titula Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries

En Fabi és un soldat romà, molt forçut, però no gaire llest, tal com ens diu l'autor, és de pensaments senzills i en Fedó és un emporità d'origen grec culte i enginyós, però escanyolit. El que no és un és l'altre.

A part d'ells dos, també hi ha dos altres personatges rellevants. Un és en Titus Màximus, general romà retirat panxacontent i manaire i que ara administra la ciutat, i per altra banda tenim en Guspira, un marrec indiget (poble iber de l'Empordà) força trapella.

Les seves aventures van néixer a la revista Cavall Fort a partir del 2000, i l'any 2016 les seves primeres historietes es van recopilar en el seu primer àlbum: El mosaic i altres històries, reeditat enguany gràcies a una altra campanya de micromecenatge. L'any 2019 va arribar el segon àlbum recopilatori: Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals

Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries vols. 1 i 2

És gràcies a les recompenses de la campanya de micromecenatge de la reedició del primer volum, que els mecenes també podien aconseguir el segon àlbum recopilatori de Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries, i així també poder-lo gaudir.
 
Les històries que inclou aquest segon volum, Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals, són les següents:

  • Una tragèdia espaterrant.
    A en Fedó se li encarrega la tasca de preparar una obra de teatre, quelcom que només un grec pot fer. La seva preparació, però serà plena de tensions tant durant els assajos com durant l'estrena. El resultat final serà crucial pel seu autor.
  • Campions olímpics.
    Una història amb base real, on en Fabi i Fedó hauran d'ajudar a un hispà de Barcino, a fer que el seu auriga i cavalls guanyin, la cursa de quadrigues dels 227s Jocs Olímpics. Sí, els dos emporitans travessaran el Meditarrani i aniran fins a Olímpia. El nom de l'hispà ha arribat fins avui en dia, Luci Minici Natal Iúnior. El nom de l'auriga, sent irrellevant, no. Aquí se'ns explica una possible versió d'aquells fets.
  • El repte del laberint
    Sense dubte el laberint més conegut de la mitologia grega és el Laberint de Creta. Afortunadament per en Fedó, en Fabi i en Guspira, que s'endinsaran en un que hi ha prop d'Empúries no hi ha cap minotaure, però sí que s'hi quedaran ben atrapats. En podran sortir i així en Fedó podrà celebrar el seu aniversari, ja que avui ho és?  
  • Epicuris versus estoics
    En aquesta història ens portarà a veure com experimenten dues escoles filosòfiques el repte de viure, en Fedó haurà d'arbitrar entre els membres d'aquestes dues, els epicuris i els estoics. Ves per on, a Merlí: Sapere Aude, hi episodi on es mencionen aquestes escoles.


En aquestes històries tal com mostro i des d'una visió humorística, veurem i viurem elements molt característics de l'antiga Grècia, i per tant en Fedó en serà el gran protagonista, això sí amb en Fabi ajudant-lo directament o indirecta, i alhora també aprèn una mica d'història real, com per exemple el capítol dels Jocs Olímpics, on se'ns presenta un personatge real o bé el capítol dels filòsofs, on en Fedó en farà una classe magistral de filosofia i dels principals filòsofs grecs. Històries evidentment fictícies però alhora didàctiques.

Com a material extra aquest volum, al capdavant ens porta dues pàgines que ens situen l'escenari de la història, o sigui Empúries i els seus principals protagonistes. I al darrere hi tenim una pàgina mostrant els bustos dels principals personatges apareguts en aquest volum,  dues pàgines on se'ns presenta el segell Còmics Roman i les obres publicades i per publicar en aquell moment, i per acabar una pàgina  on se'ns parla de l'autor, en Carles Roman.

Així com a títols futurs tenim, agafant-los de la reedició del primer volum per tant actualitzat, tenim: el llibre físic d'El diable de l'ampolla (ara només hi ha versió en anglès i en castellà), el tercer volum de Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries i el tercer volum de Drac Català, titulat Urnes!, que en Carles Roman ja hi està treballant, tal com podem veure pel seu perfil d'Instagram.

Ja anirem veient com aniran sortint. De moment podem gaudir amb els dos volums de Drac Català i els dos de Fabí i Fedó, ciutadans d'Empúries.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada