18 de març 2021

Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries vol. 1: El mosaic i altres històries

Títol: Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries vol. 1: El mosaic i altres històries
Autor
: Carles Roman
Publicat per
: Còmics Roman, 1a edició abril de 2016 i 2a edició febrer de 2021
Format
: Rústic, cosit - 56 pàgines - 21 x 29,7 cm - Color
Preu
: 17€

 
 
 
 
En Carles Roman, l'autor del superheroi Drac Català, que de moment n'han sortit 2 volums (2028 i 2020), i renascut gràcies a dues campanyes de micromecenatge per cada volum, també és autor de dos peculiars personatges de l'antiguitat. Ells són en Fabi i en Fedó, i són dos ciutadans de l'antic Empúries, i conseqüentment l'obra es titula Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries

En Fabi és un soldat romà, molt forçut, però no gaire llest, tal com ens diu l'autor, és de pensaments senzills i en Fedó és un emporità d'origen grec culte i enginyós, però escanyolit. El que no és un és l'altre. Les seves aventures van néixer a la revista Cavall Fort a partir del 2000, i l'any 2016 les seves primeres historietes es van recopilar en el seu primer àlbum: El mosaic i altres històries. L'any 2019 va arribar el segon àlbum recopilatori: Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals.   

Havent anat molt bé les dues campanyes per editar el renascut Drac Català, va decidir crear-ne una altra per reeditar el primer volum de Fabi i Fedó. Aquesta es va estrenar el desembre de 2019, finalitzant el gener d'enguany i el passat febrer, els mecenes ja el vam rebre amb les corresponents recompenses. 
 
El motiu de la campanya era corregir-lo i millorar-ne la qualitat i fer-lo similar al segon volum. No tinc la primera versió del primer volum, però si el segon, i sí, la nova versió és similar al segon volum. I ha estat gràcies a la campanya que he conegut aquesta obra, obtenint els seus dos primers volums.

Les històries que inclou aquest primer volum, El mosaic i altres històries, són les següents: 
  • El mosaic
  • Quo vadis, Rex?
  • La gran cacera
  • Missió E-IV
  • Una teoria d'impacte
  • L'estrany cas del temple d'Asclepi
  • Joc profètic - Una lliçó històrica.

En aquestes des d'una visió humorística, veurem i viurem la quotidianitat d'aquests dos ciutadans d'Empúries. Cada història tindrà el seu argument, en alguns casos centrant-se al context històric del moment o del seu passat, però sense cap intenció de fer i explicar història real, però si tenir una visió d'aquella època. Per posar algun exemple hi ha una història dedicada la forma esfèrica de la Terra ja dita per Pitàgores o del pas d'Anníbal pels Pirineus. Dues coses situades en el passat llunyà dels protagonistes. O també ens trobem amb un capítol que fa referència al futur de l'Imperi Romà, els pobles anomenats "bàrbars".
 
A part d'en Fabi i Fedó, també hi ha dos altres personatges rellevants. Un és en Titus Màximus, general romà retirat panxacontent i manaire i que ara administra la ciutat, i per altra banda tenim en Guspira, un marrec indiget (poble iber de l'Empordà) trapella amb els romans.

Tot gaudint de l'humor de les aventures i desventures d'aquests dos personatges, hom també aprendrà coses, la ficció també pot servir per explicar la realitat. 

Per altra banda aquest primer volum, al final del llibre com a material extra, aporta dues pàgines mostrant els bustos dels principals personatges apareguts, una pàgina que ens situa l'escenari de la història, o sigui Empúries, una pàgina on se'ns parla de l'autor, en Carles Roman, i també tenim una altra dedicada al seu segell Còmics Roman, on ens presenten els títols publicats i els futurs, i el fet que es tracti d'una reedició, se'ns mostren la llista de títols actualitzada, comparant-ho amb el segon volum. Així com a títols futurs tenim: el llibre físic d'El diable de l'ampolla (només hi ha versió en anglès i en castellà), el tercer volum de Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries i el tercer volum de Drac Català, que ja hi està treballant, tal com podem veure pel seu perfil d'Instagram.

Com he mencionat, les aventures d'en Fabi i en Fedó, continuen amb el segon volum: Una tragèdia espaterrant i tres comèdies colossals.



Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada