30 de maig 2020

Novetat: El barrufet gramàtic. Homenatge a Albert Jané.


Ja es pot demanar a les llibreries El barrufet gramàtic. Homenatge a Albert Jané. Un conjunt d'articles que ha coordinat Jordi Manent que celebren els noranta anys que l'Albert Jané complirà el mes d'agost. El llibre editat per Base era una "sorpresa" per Jané i se li havia d'entregar en un acte que el coronovirus ha impedit de fer. Ara com ara, l'escriptor ja l'ha rebut a casa seva. L'Albert Jané és lingüista, escriptor, traductor, mestre de català, exdirector de Cavall Fort...

El llibre ens parla de les diverses activitats professionals lligades a la llengua de Jané. Entre els col·laboradors del llibre hi ha dos expresidents de la Generalitat, Jordi Pujol i Carles Puigdemont i noms coneguts com Vicent Sanchis, Josep Maria Cadena, Albert Manent, Gemma Rigau...

En el camp del còmic podem ressaltar els articles escrits per Mercè Canela (Albert Jané, i el llenguatge de Cavall Fort), Joaquim Carbó (Albert Jané, 90 anys i Cavall Fort), Jaume Salvanyà (Trets col·loquials en els còmics traduïts per l'Albert Jané) i Jordi Riera Pujal (La creació d'un model de llengua en la traducció del còmic al català), a on s'analitzen les primeres grans traduccions al català  fetes a partir de l'any 1963. Al final del llibre hi podem trobar un recull de les versions de còmic realitzades per Jané. Diverses sèries d'historietes les hem pogut llegir en català gràcies a la seva feina com a traductor. Podem citar noms com: Corto Maltés, Sergi Grapes, Jan i Trencapins, Gil Pupil·la, Estefi, Benet Tallaferro, Aquil·les Taló, Filalici, Tintin... i, no cal dir-ho, els barrufets. 

Barrufeu-li un cop d'ull, us barrufarà. 

El Barrufet Gramàtic. Homenatge a Albert Jané, coordinació Jordi Manent, Base editorial, Barcelona, PVP 17 euros, ISBN 9788417759612. 
Autors: Joandomènec Ros, Maria Teresa Cabré, Xavier Carrasco, Abel Carretero, Jordi Bover, Josep Maria Cadena, Mercè Canela, Joaquim Carbó, Daniel Casals, Carles Duarte, Joan Ferrer i Francesc Feliu, Marcel Fité, Enric Larreula, Manuel Llanas, Albert Manent (†), Jordi Manent, Joan Martí i Castell, Jordi Mir, Carles Puigdemont, Jordi Pujol, Carles Riera, Jordi Riera Pujal, Gemma Rigau, Josep Ruaix i Vinyet, Jaume Salvanyà, Vicent Sanchis, Màriam Serrà, Anna Solà i Joan Veny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada