10 de gener 2018

La Guerra Civil Espanyola

Títol: La Guerra Civil Espanyola
Títol original: La Guerra Civil Española
Autors: José Pablo García (guió i il·lustracions) adaptant l'obra de Paul Preston
Traducció de: Jordi Ainaud
Publicat per: Editorial Base, octubre 2017
Format:  Cartoné, 19 x 24 cm, 240 pàgines, Color
Preu: 21,9€



L'anglès Paul Preston és un dels hispanistes més rellevants respecte la història espanyola més recent, en especial la Segona República i la Guerra Civil, sobre les quals n'ha escrit diversos llibres, un dels quals justament titulat The Spanish Civil War, el qual amb el temps ha tingut diverses noves edicions.

A partir d'aquesta obra, el dibuixant malagueny José Pablo García, en va fer una adaptació en format còmic, publicant-se en castellà per Debate el 2016 en motiu del 80è aniversari del l'esclat del conflicte bèl·lic, i a finals de l'any passat ens va arribar en català a mans de Base, editorial dedicada a llibres de temàtica històrica però que també publica còmic amb amb clàssics europeus com Els Barrufets, Jan i Trencapins, Marsupilami i Benet Tallaferro.

La Guerra Civil Espanyola format per 10 capítols on s'hi explica aquest conflicte, des de diversos punts de vista. Així els tres primers capítols estant dedicats a intoduir-nos tot el que va anar comportant que esclatés aquest conflicte. Començant per la situació d'Espanya a inicis del segle XIX, anirem veient els diferents fets socials i polítics fins a arribar a la Segona República, la qual amb tot i la bona voluntat de millorar el país i així va ser molts aspectes, les discrepàncies dins l'esquera política i amb amb la dreta al peu del canó, arribem al juliol del 1936 amb el cop d'Estat i l'inici de la Guerra Civil.

Els següents capítols ja estan dedicats plenament a la guerra: Els primers moments i mesos del conflicte, el primers moviments per defensar o capturar Madrid, alhora que tot veient com es vivia políticament i socialment en cada un dels dos bàndols, passem per les últimes batalles com la de l'Ebre, amb la República esmicolant-se de mica en mica, i així arribem a l'1 d'abril amb el famós comunicat de guerra on el General Franco anunciava el final d'aquesta amb aquestes paraules:

"En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército Rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado." (En el dia d'avui, captiu i desarmat l'Exèrcit Roig, han aconseguit les tropes nacionals els seus últims objectius militars. La guerra ha acabat.)

Un dels capítols està dedicat a les potencies europees i mundials del moment on segons els seus interessos i estratègies polítiques van emprendre un camí o altre. Des del no-intervencionisme de França i la Gran Bretanya o bé l'ajuda d'Alemanya i Itàlia pel bàndol rebel i Rússia pel bàndol republicà. Podem veure com per alguns el conflicte espanyol sent un afer intern no calia interferir-hi, i per altres hi van veure el camp de batalla per experimentar de cara a la propera guerra europea i militar que tard o d'hora esclataria. Malgrat que les democràcies europees oficialment no hi van intervenir, foren molts els voluntaris d'aquest països que van decidir entrar a la guerra en les conegudes Brigades Internacionals.

Al llarg de les pàgines llegirem molts noms de polítics i de militars, tots aquells personatges claus que van intervindre a la guerra, però foren les persones anònimes les principals damnificades. Moltes d'elles mortes qui sap on, les seves famílies represaliades, i el seus descendents avui en dia batallant per recuperar-ne la seva memòria. Un conflicte que va donar lloc a casi 40 de dictadura del General Francisco Franco, on en els anys de postguerra, la repressió continuaria fortament. Espanya es va dividir entre vencedors i vençuts. 

Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada