23 de novembre 2017

L'àrab del futur 3. Una joventut a l'Orient Mitjà (1985-1987)

Títol: L'àrab del futur 3. Una joventut a l'Orient Mitjà (1985-1987)
Títol original: L'arabe du futur 3. Une jeunesse au Moyen-Orient (1985-1987)
Autor: Riad Sattouf
Traducció de: Marta Marfany Simó
Publicat per: Ediciones Salamandra, octubre 2017
Format: Rústic amb solapes, 17 x 24 cm, 152 pàgines
Preu: 19€




Aquest passat octubre ens ha arribat el tercer volum de L'àrab del futur, l'obra autobiogràfica d'en Riad Sattouf.

En aquest tercer volum, el qual abasta des de finals de 1985 en algun moment del 1987, veurem i viurem diferents moments del petit Riad, juntament amb la seva família. Veurem celebrar el primer Nadal de la família a Síria, amb la màgia del Pare Noel pel mig, esdevenint un xoc cultural però alhora innocent i divertit en aquest país musulmà. Una altra festa que veurem serà del Ramadà, mes sagrat dels musulmans, vist des de la perspectiva d'un nen, amb la influencia del pare i de l'entorn escolar per tal que el segueixi. Un altre tema cultural/religiós tractat al llarg de l'àlbum és el de la circumcisió, que com prou bé sabem tan musulmans com jueus la practiquen, però no sabent-ho els cosins d'en Riad, i clar els jueus sempre insultats per que no es tallen la pell de l'extrem de la tita.

Les referències polítiques també seran presents: tot un monòleg que ens fa el pare d'en Riad sobre l'Aràbia Saudita, el seu petroli i els tractes amb les potències occidentals, com França, i també, per qüestions laborals, tot fent un viatge d'oci al Líban, se'ns explicarà els diferents models polític-religiosos de l'Orient Mitjà.

I ja que he parlat de xocs culturals, durant una llarga estada que en Riad passarà a casa la seva àvia materna a la Bretanya, escolaritzat-se allà, podrà comparar els dos models educatius que coneix.

Sense dubte és un àlbum molt complet i molt d'humor, podrem veure les realitats socials, polítiques, culturals i religioses dels països que s'hi mencionen o bé que el petit Sattouf trepitja ens aquests anys de la dècada dels 80.

Així doncs no us perdeu aquesta història autobiogràfica de com en Riad va creixent i esdevenint un àrab del futur, que de moment compta amb tres volums, els quals podem gaudir en català.


Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada