25 de gener 2010

Recordant a Tibet

Fa ja uns anys, vaig aterrar al Festival International de la Bande Dessinée d'Angoulême. Una de les sorpreses en arribar, va ser veure al Saló al llavors Ministre de Cultura francès, Jack Lang, un polític carismàtic i seductor. Estava saludant a diversos autors de còmics. Un ministre s'havia desplaçat 450 kilòmetres de Paris per anar a una petita ciutat de 40.000 habitants per visitar una fira de comicaires. Llavors aquest fet era impensable que succeís a casa nostra.

Un dels plaers que em va proporcionar aquell Festival va ser poder saludar un moment a Tibet i a André-Paul Duchâteau, creadors de Ric Hochet. Em van dedicar amablement un àlbum. No tenien res a veure amb la pinta de Francisco Ibañez quan es dibuixa a ell mateix fent còmics. Tampoc amb la branca underground o amb la progre fan d'Umberto Eco. Semblaven uns gentlemans aposentats interessats realment amb els seus lectors.

Gilbert Gascard, Tibet (1931-2010) va morir fa pocs dies, al poc d'estrenar l'any, el dia 3 de gener. Ha estat un creador prolífic dins del món del còmic franco-belga. Les dues sèries que li van portar més èxit van ser Chick Bill i Ric Hochet. Chick Bill de la que era únic creador va començar a publicar-se l'any 1953 amb una forta influencia de Disney. Posteriorment el dibuix evolucionaria i s´humanitzaria. La sèrie està ambientada en el Oest americà i bàsicament dedicada a un public infantil. Plena d'humor sembla una comèdia coral amb forces personatges fixes. També hi han petites dosis de misteri i aventura. Aquest mes ha aparegut a França, l'àlbum número 60 amb el títol de Qui veut gagner des filons ? En català va aparèixer algunes histories als anys 60 a la revista L'infantil i posteriorment van sortir en forma d'àlbum.

Al 1955, Tibet amb guions de André-Paul Duchâteau comença a dibuixar Ric Hochet. Son les aventures de un jove periodista del diari La Rafale fent de detectiu amb la companyia de una amic de més edat, el comissari de policia Bourdon. L'intriga, les persecucions, la documentació emprada, la bona caracterització dels personatges i el resultat inesperat a l'ultima pagina el van convertir en una serie fonamental per la revista Tintin. El magnific guió de Duchâteau i els excel·lents dibuixos i ambientacions de Tibet en fan una serie del tot recomanable per els que els hi agradin les clàssiques histories de misteri. L'any 2009 va sortir el darrer àlbum fins ara editat per Lombard, el que fa el número 76, Dernier duel. Per març d'aquest any es pressuposava l'edició del número 77.

Es una llàstima però no hi ha cap publicació en català de Ric Hochet. En castellà, va rebre el curiós nom de Ric Barry, però es va editar molt poca cosa i ara resulta introbable.
Jordi Riera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada