01 de novembre 2009

Franco contra Flash Gordon, premiat als Octubre

Flash Gordon plana sobre els Octubre

Vicent Sanchis ha guanyat el Premi d'Assaig Joan Fuster amb 'Franco contra Flash Gordon', una anàlisi de la dictadura a través de la censura que s'aplicava al còmic. El dramaturg Manuel Molins s'ha fet amb el de Teatre per 'Dones, dones, dones', obra que vol ser un homenatge a l'historiador Sebastià García Martínez. L'escriptor Rafa Gomar ha guanyat l'Andròmina de narrativa amb la novel·la 'Andròmines', i el poeta Lluís Calvo ha obtingut el Vicent A. Estellés amb 'Col·lisions'.

Un Flash Gordon mutilat

El periodista Vicent Sanchis (València, 1961), un 'col·leccionista compulsiu' del còmic Flash Gordon, fa un recorregut per les diverses etapes de la dictadura franquista, a través de la censura que s'aplicava en l'edició espanyola. L'estudi, 'Franco contra Flash Gordon', li ha valgut el Premi Joan Fuster d'Assaig. Segons que ha explicat a VilaWeb, Flash Gordon es va publicar per primera vegada als Estats Units l'any 1934 i al 1935, durant la República, es va començar a editar a la península. Després, el còmic va viure diverses etapes durant la dictadura franquista, amb edicions al 1940, 1942, 1947, 1959, als anys seixanta, i la darrera el 1971. Diu Sanchis: 'La censura que s'aplicava en una etapa no era igual que en l'anterior i els canvis s'esdevenien en funció dels criteris del règim, perquè quan el règim canviava de façana la censura també ho feia. L'evolució del règim es veu en l'evolució de la censura aplicada al còmic, i el Flash Gordon original nordamericà m'ha servit de referència per veure com anaven manipulant la versió espanyola. També he fet vàries visites a l'arxiu d'Alcalá de Henares, on he trobat les fitxes que els censors elaboraven sobre els números de Flash Gordon.'

Vicent Sanchis, ex-director del diari Avui i actual responsable del canal Barça TV, ha escrit amb molta rapidesa l'estudi, encara que diu que porta tota la vida pensant-hi i que té gairebé tot el que s'ha editat d'aquest 'tebeo'. L'assaig també fa comparacions amb el feixisme italià i el nazisme alemany. Per exemple, Sanchis ha descobert que en l'edició republicana de 1935, les primeres aventures de Flash Gordon són censurades a causa de l'erotisme, mentre que, curiosament, el mateix període a la Itàlia de Mussolini, el còmic no estava censurat. Una altra: Al 1942, el dibuixant Alex Raymond dibuixa un Frash Gordon que ha de tornar a la terra per lluitar contra un exèrcit terrible, que sense ser explícit remetia clarament a l'exercit nazi. Com que a l'Espanya de Franco, els nazis eren amics, la censura mutila completament aquesta aventura.

Un parell de curiositats més que l'autor explica en l'assaig premiat: 'Recordes que a la pel·lícula 'Mogambo' la Grace Kelly i en Clark Gable representa que són amants i la censura franquista els va fer passar per germans i llavors, és clar, els va convertir en incestuosos, doncs cinc anys abans la censura va seguir el mateix procediment en una aventura de Flash Gordon. I Una altra: La censura deixava que els senyors anessin mig nus, però de cap de les maneres permetia que les senyores ensenyessin més del que havien d'ensenyar. Amb aquesta finalitat, hi havia un equip de dibuixants que es dedicaven a manipular els dibuixos tapant pitreres i altres parts del cos.' (...)

Font: Vilaweb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada