La tercera edició d'aquesta jornada organitzada per Plataforma per la Llengua i el programa de Mataró Ràdio Els Bufacanyes es farà el dissabte 31 de maig a la plaça Santa Anna de Mataró
Una fira amb 20 estands de llibreries, editorials i creadors de còmic, tallers adreçats a infants i famílies, un racó de lectura i xerrades sobre la representació de Catalunya al manga i l'anime, i el paper del còmic en els moments de repressió política, principals ingredients de la jornada
Un concert de cançons d'anime a càrrec de la Kame Band tancarà la
Diada del Còmic en Català des d'un gran escenari que s'estrena enguany
En aquesta tercera edició, l'esdeveniment repeteix emplaçament: la plaça de Santa Anna, i hi serà amb la incorporació d'un segon escenari per programar més activitats i més nombroses: les activitats de darrera hora de la tarda es faran, de fet, en aquest segon escenari. La programació arrencarà a les 10.30 h amb unes paraules d'Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, i a les 11 h es farà una xerrada sobre Catalunya en el món del manga i l'anime, a càrrec de Cesc Estrada, de Samfaina Visual; Rin, de Rinandcat; Cris Cabasés, d'Illa Punteria, i Marc Bernabé, traductor i expert en cultura japonesa. La xerrada permetrà conèixer com es veu Catalunya des del Japó a través d'algunes obres mítiques del manga i l'anime. Aquesta temàtica tindrà continuïtat a la tarda: a les 17 h s'emetrà en directe el pòdcast El Racó del Manga, amb un capítol especial titulat "La gastronomia a través del manga", en el qual, després de fer un repàs previ a les novetats editorials del sector, Adriana Díaz conduirà una tertúlia sobre gastronomia japonesa i manga, en què participarà Oriol Estrada («Capitán Urías») i el restaurant Ohana. El pòdcast acabarà amb l'apartat Doraxarxa, amb preguntes per part dels espectadors, que optaran a un sorteig.
La Diada del Còmic en Català també servirà per reivindicar grans gargotaires i dibuixants de Catalunya, i per analitzar el paper del còmic en moments de repressió política. Per això, a les 13 h Gemma Planas i Jaume Capdevila (Kap) participaran en una xerrada titulada "El Perich: l'humor per lluitar per la llibertat", que es farà amb motiu del 30è aniversari de la mort de l'humorista gràfic. A la tarda, a les 19 h, diversos autors d'El Papus, El Jueves i Amaníaco, participaran en una taula rodona titulada "Fer riure per fer pensar", en què s'abordarà el paper de l'humor gràfic i la sàtira a Catalunya, i en l'evolució de la crítica que fan les revistes.
Una estona abans, a les 18 h, l'exdirector d'El Jueves Albert Monteys, Alba Cardona i Jordi Armengol parlaran sobre com es construeixen mons imaginaris en el còmic, i analitzaran de quina manera la ciència-ficció i la fantasia permeten abordar temes del present. Aquesta xerrada estarà presentada per Víctor Calderon i Pedro Vicente del Roble, del programa de ràdio Els Bufacanyes, coorganitzadors de la Diada.
Una trobada també per a famílies i infants i nostàlgics de les mítiques sèries d'anime de televisió
En aquesta edició es torna a celebrar la Mostra Jove, que convida els estudiants de batxillerat artístic dels instituts de Mataró a presentar un còmic. Dels treballs presentats, el jurat en triarà dotze per formar part del fanzín Tinta Fresca, que es lliurarà de manera gratuïta durant la jornada. A les 19.45 h, Plataforma per la Llengua i l'Ajuntament de Mataró lliuraran els premis als seleccionats i un premi especial a aquell còmic que hagi destacat per la narrativa i dibuix, entre altres aspectes. Les bases per participar-hi es poden consultar aquí.
Pel que fa a activitats especialment adreçades a infants, amb la col·laboració de Cavall Fort s'oferirà a les 12 h l'activitat "Vine a dibuixar amb Lluïsot les peripècies paleontològiques del professor Trilobites", en què es regalarà un exemplar de Cavall Fort o El Tatano als participants. Lluïsot, ninotaire i col·laborador de Cavall Fort, il·lustrarà en directe les aventures d'aquest estrafolari professor de còmic que, acompanyat pel becari Tòtil i el gos rastrejador Lelo, recorre el món a la recerca de fòssils de dinosaures.
A més, durant el dia, de la mà d'Abacus i l'Escola Joso de dibuix, es faran tallers adreçats a infants. També l'Associació de Tintinaries 1001 oferirà al migdia el taller "Dibuixa el teu Tintín". Els més menuts podran gaudir del racó de lectura, que com cada any dinamitza Biblioteques de Mataró.
Com a cloenda de la Diada, la Kame Band oferirà un concert a partir de les 20 h. La Kame Band és un grup de música format per 10 músics que ofereix cançons d'anime que van formar part de l'època Súper3, K3 i 3XL, a més dels darrers èxits del moment. A l'escenari gran, es podran sentir, per tant, les cançons de sèries mítiques com Bola de Drac, La Màgica Doremi o Sakura: la caçadora de cartes.
Tornen les exposicions de la Diada del Còmic en Català: dibuixants del Maresme i Tintín
La Diada comptarà com sempre amb algunes exposicions. Enguany, n'hi haurà una que servirà per fer valdre el talent de la comarca en el camp del còmic i la il·lustració amb una selecció d'autors que viuen i treballen al Maresme, però que han aconseguit fer arribar la seva obra fora de Catalunya. «Del Maresme al món», que és el nom de l'exposició, és una exposició que ha estat comissariada per Víctor Calderon, membre dels Bufacanyes. Per a Calderón, "aquestes veus creatives demostren la riquesa artística de la comarca i el seu potencial per connectar amb lectors d'arreu. Una mirada al present vibrant del còmic i la il·lustració feta des del Maresme cap al món".
A més d'aquesta exposició, 1001 Associació Catalana de Tintinaires
n'oferirà una altra sobre les traduccions que va fer Joaquim Ventalló al
català dels insults del capità Haddock. Amb el títol "Les llengües tintinaires", l'exposició mostrarà de quina manera Les Aventures de Tintín s'ha traduït a més de cent llengües d'arreu del món.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada