El setmanari satíric ¡Cu-Cut!, es va publicar a Barcelona entre el 2 de gener de 1902 i el 25 d'abril de 1912. La revista de caràcter catalanista defenia el substrat ideològic conservador que representava la Lliga Regionalista. El talent gràfic de col·laboradors de la talla de Gaietà Cornet, Llaverias, Junceda, Smith, Ricard Opisso, Lola Anglada o Apa van fer que la revista assolís uns nivells molts alts de qualitat. Els seus dibuixos de caràcter polític o social i les seves innovacions en el camp del llenguatge gràfic van fer que el ¡Cu-Cut!, esdevingués una capçalera a imitar per altres publicacions de l'època.
El començament del segle XX és un període en què triomfa i es venera la tecnologia i la modernitat de les noves màquines. El cinema, els cotxes, l'aviació, els electrodomèstics estan fent els seus primers passos. Sembla natural que paral·lelament a aquesta tendència a la innovació, aparegui la sàtira humorística per riures de l'afany mecanicisme que sembla que va envaint tots els àmbits de la vida quotidiana de la societat d'aquells anys.
Aparells i màquines improbables, ridícules, absurdes, inútils que en teoria han de facilitar el dia a dia dels ciutadans apareixen dibuixades en revistes d'humor. Aquestes vinyetes s'acostumen a presentar-se com a propostes serioses i habitualment pretenen ser optimistes. Els invents plantejats es mostren funcionant perfectament i aportant felicitat i satisfacció als qui ho fan servir.
Victor Joseph Louis Mousselet (G.Ri), va ser un militar, topògraf i dibuixant francès que va començar a publicar les seves vinyetes humorístiques i els dibuixos d'humor o de "les grandes inventions" a partir de 1896 en revistes com La Caricature, Pêle-Mêle o a Le Bon Vivant. Possiblement per influència d'aquest autor es van publicar aquestes dues vinyetes a la revista ¡Cu-Cut! La temàtica dels invents estrafalaris no va tenir continuïtat a la publicació.
El primer dibuix que veiem va sortir al Calendari per a 1903, un número especial que en tenir més pàgines de l'usual, necessitava l'aportació de dibuixos forans. El va dibuixar Borràs que signava Borinot, autor de qui no tenim més informació. El segon és una il·lustració de Gaietà Cornet que va aparèixer també a ¡Cu-Cut! (7/7/1902). Podem recordar que tots els números de la revista es poden recuperar digitalment a Arca.
La sèrie Els grans invents de TBO que va recollir la idea uns anys més tard, es va estrenar al setmanari infantil TBO l'any 1920 de la mà d'Urda. La sèrie, amb diversos títols, però amb intencions semblants, triomfaria en aquesta revista i seria dibuixada per una gran quantitat d'autors (Nit, Serra Massana, Benejam, Sabatés...).
Internacionalment, aquesta temàtica humorística la van tocar diversos autors, la més coneguda i reivindicada va ser la sèrie The Inventions of Professor Lucifer Gorgonzola Butts creada pe Rube Goldberg l'any 1929 als Estats Units.
Jordi Riera Pujal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada