27 de febrer 2025

Tot preparat per al gran festival de la cultura POP al Saló del Còmic de València

La nord-americana Emil Ferris encapçala el llistat d'autors internacionals d'aquesta edició. Exposicions, firmes, xerrades… tot des de demà 28 de febrer al diumenge 2 de març a Fira València

Lliurament dels Premis Antifaz, un reconeixement a la tasca divulgativa i foment de la cultura del sector, dissabte 12.30 hores


Projecció internacional de les editorials al Mercat de Drets

Un any més, el Saló del Còmic de València es torna a convertir en la cita cultural de l'any a la ciutat. Des de demà 28 de febrer al diumenge 2 de març, Fira València obrirà les portes per oferir un cap de setmana únic, amb una oferta cultural i d'entreteniment familiar sense precedents. Firmes i xerrades amb els autors més destacats a nivell nacional i internacional, exposicions úniques arribades dels cinc continents, jocs de taula i rol, així com un ampli espai dedicat a la cultura asiàtica, la Zona Àsia, amb un ampli programa d'activitats que inclouen concursos de Cosplay, concerts i moltes xerrades amb autors mangakes.

Una edició carregada de sorpreses, més internacional i que aposta per la cultura pop i entreteniment intergeneracional. A més, en el marc del Saló se celebrarà el lliurament dels reconeguts Premis Antifaç, que reconeixen la tasca de promoció de la cultura del còmic i el foment de la lectura. La cerimònia de premis tindrà lloc el dissabte 1 de març a l'Escenari principal a les 12.30 hores.

Autors nacionals i internacionals de primer nivell

La llista d'autors internacionals que visitaran el Saló l'encapçala la nord-americana Emil Ferris que després de set anys de publicar la seva premiada novel·la gràfica 'El que més m'agrada són els monstres' presenta la segona part després de set anys d'espera.

Des del Brasil, Marcelo D’Salete portarà la seva obra compromesa amb la memòria i la resistència negra a Amèrica Llatina; des del Marroc Zainab Fasiki oferirà una mirada valenta sobre la lluita femenina al món àrab; així com des de Guinea Equatorial, Eusebio Nsue Nsue participa amb la seva mirada a l'obra col·lectiva 'Los Nadie' que aborda la tragèdia de la tanca de Melilla. Els tres autors participen en algunes de les exposicions més reivindicatives del Saló amb la col·laboració de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, l'AECID, i l'Associació d'Editorials del País Valencià (AEPV) amb l'objectiu de fomentar els lligams culturals entre Àfrica i Espanya.

Des de França, acudeix Neyef que presentarà la seva impactant obra !Hoka Hey!, un western amb una narrativa i un estil gràfic excepcionals. De la mateixa manera que autors de gran projecció com l'italià Miguel Vila, amb Fortaleza volante; el francès Jim Bishop, creador de 'Mi amigo Pierrot'; i l'historiador i novel·lista gràfic Vincent Lemire, amb 'Historia de Jerusalén', posaran la cirereta a l'elenc d'autors internacionals.

El talent nacional, que és molt, estarà representat per Daniel Torres, Nazario, Emilio Ruiz i Ana Miralles, Ramón Boldú, Juanfer Briones, Agustín Casa, Albert Monteys, Nuria Tamarit, Ana Oncina, Bàrbara Alca, Alicia Jaraba, Inma Almansa, Laura Pérez… així, fins a gairebé un centenar d'autors o art. Tots sense oblidar l'autor del cartell d'aquesta edició i fidel a la cita valenciana, Paco Roca.

Exposicions que mostren un recorregut per la història i la diversitat del novè art

A més de la ja comentada exposició africana, el saló ofereix una oportunitat única d'apreciar l'art en la forma més pura i comprendre el llegat dels pioners que van donar forma al medi. L'exposició els Clàssics del còmic. Originals que van fer història conforma una selecció de pàgines originals d'autors fonamentals que van marcar el naixement del còmic i la genialitat dels quals fa que avui dia segueixin a l'avantguarda Harold Foster, Alex Raymond, Charles Schulz i George. Una exposició comissariada per Jaume Vaquer i produïda per lÀrea de Cultura de la Diputació de València.

El talent valencià també tindrà el seu espai amb una exposició que recorre la trajectòria de l'artista Núria Tamarit amb una selecció d'originals i impressions d'obres com Dues monedes, Giganta i Loba boreal, a més d'oferir un avenç exclusiu del proper treball, Kalima.

Una altra de les exposicions serà Còmic palestí, veus pròpies, crit col·lectiu reuneix autors palestins que reivindiquen la seva història, veus i futur en una exposició que és més que una mostra artística, és una afirmació de l'existència, un desafiament a l'hegemonia i un testimoni del poder durador de la narrativa palestina. Una exposició organitzada en col·laboració amb Fundació Al Fanar, Fundació Finestres, Càtedra Estudi del Còmic SM-UV, IEMed, Casa Mediterrani i Casa Àrab, i comissariada per Mohamed Sabaaneh i Pedro Rojo Pérez.

Així com també, el Saló acull una exposició solidària que aplega les il·lustracions i els dissenys gràfics de reconeguts professionals valencians, que han viscut de prop les conseqüències de la Dana el mes d'octubre passat a València. Aquesta iniciativa, impulsada per Eina Cultural, amb la col·laboració de La Fundació Horta Sud, té l'objectiu de recaptar fons per a les persones afectades per la Dana i mantenir viva la memòria d'aquesta tragèdia. L'exposició compta amb la participació són Aitana Carrasco (Paiporta), Ángel Martínez (Alaquàs), Canya (Picanya), Clara-Iris (Picanya), Cristina Durán (Benetússer), Diego Mir (Picanya), Elías Taño (Alfafar), Fernando Ortuño (Massanassa), Steven Scicla. A més, se suma la col·laboració especial dels prestigiosos dissenyadors Dani Nebot i Pepe Gimeno, tots dos guardonats amb el Premi Nacional de Disseny, que han col·laborat desinteressadament en aquesta iniciativa.

El Saló reforça la projecció internacional de les editorials valencianes

El Saló del Còmic de València, a més, es posiciona com la cita clau per a la indústria editorial amb la celebració del mercat de drets, una iniciativa que reforça la projecció internacional de les editorials valencianes i facilita la generació d'acords comercials.

Aquesta trobada, organitzada gràcies a la col·laboració entre l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i Fira València, tindrà lloc divendres i dissabte, i comptarà amb la participació de vuit editorials internacionals procedents de França, Polònia i el Regne Unit.

Així mateix, en col·laboració amb l'Associació Professional d'Il·lustradors de València (APIV), divendres a la tarda estarà dedicada a la revisió de portafolis i obres d'autors valencians per part de les editorials assistents, un espai que busca donar visibilitat al talent local i fomentar noves oportunitats per als creadors.

Una Zona Àsia que creix en contingut per a delit d'un nombre més creixent de fans

Aquesta edició, la Zona Àsia compta amb un cartell exclusiu creat per al Saló del Còmic de València i realitzat per les granadines Irene i Laura de Xian Nu Studio, que homenatja la ciutat de València i el seu Saló del Còmic.

Entre els autors que visiten la Zona Àsia comptarem amb la presència d'Ana Oncina que presenta una nova entrega dels seus mítics personatges Croqueta y Empanadilla i que protagonitza l'exposició 'De viage por Japón' de la mà de l'Escola Joso; així com tres dels nous talents del manga nacional sortits també de l'Escola Joso, Alba Cardona, Carlos Moreno i Eva Viedma 'XGREEN', que a més d'atendre els seus fans, presenten l'exposició 'Més enllà de Japó'.

Lolita Aldea, Clara Martínez, Dani Bermúdez, Fidel de Tovar, Paloma Costa, Rokushi, Sergio Hernández, Toni Caballero, Umaru-Chan i les mateixes autores del cartell, Xian Nu Studio se sumen a la llista dels autors que assisteixen a la Zona Àsia.

Creadors de contingut, xerrades, concurs Idol Matsuri València, la final Kpop Leage Season, les principals associacions de diferents països asiàtics i molta música en directe amb Hyemin, la primera veu del K-Pop a Espanya i referent a tot Europa; Hane amb el seu darrer single 'My gosh' que aixeca passions, i Hikkikomori Outdoors amb les versions d'animes clàssics i bandes sonores de videojocs, a més d'altres temes de cultura pop, completen l'agenda d'activitats d'aquesta zona on la diversitat i la creativitat estan a flor de pell.

Joc&Rol amb l'IVAJ i la seva experiència Carnet Jove, l'espai de jocs de taula i rol més gran mai vist

Els fans dels jocs de taula, el rol i l'univers geek també tenen el seu espai al Saló del Còmic de València. La zona Joc & Rol torna amb partides sense fi, prototips exclusius i desafiaments èpics en un entorn on l'estratègia, la narració i la diversió es combinen per oferir una experiència única.

Organitzat pel Saló i amb el patrocini de l'IVAJ i la seva experiència Carnet Jove, aquest espai, pensat per a tots els públics, promet ser el més gran fins ara, amb tres dies plens d'acció i moltes novetats. Totes amb l'objectiu de reivindicar el paper dels jocs de taula i rol com a eina educativa imprescindible i mitjà de dinamització juvenil.

El Saló del Còmic de València obrirà les portes aquest divendres 28 de febrer i fins al diumenge 2 de març oferirà una infinitat d'activitats per a tots els públics. L'horari del Saló és divendres i dissabte d'11 a 20 hores i el diumenge d'11 a 19 hores al Pavelló 7 de Fira València. Les entrades per a un cap de setmana complet de cultura pop en aquest link

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada