29 d’agost 2024

Capablanca Llibre Segon: Un entremès breu

Títol: Capablanca Llibre Segon: Un entremès breu
Títol original: Capablanca volumen dos: Un sainete breve
Autor: Joan Mundet
Traducció de: Joana Zoyo
Publicat per: Cascaborra Ediciones, juny de 2024
Format: Cartoné - 72 pàgines - 20 x 27 cm - Color
Preu: 17 €








 
Fou un novembre de 2016 que Amaníaco Ediciones va publicar A cara o cruz, el primer llibre de la llavors nova sèrie de còmics d'en Joan Mundet, Capablanca. Quasi un any després, l'octubre de 2017, va publicar-se la seva edició en català, A cara o creu. Els dos anys següents, el 2018 i el 2019, van sortir els següents volums de la sèrie, Dues morts i El pou de l'oblit, dels set que té la col·lecció. Malauradament, però aquests tres foren els únics que van sortir en català, quedant la sèrie inconclusa.

Capablanca vol. 1: A cara o creu
Amaníaco, octubre de 2017

Però enguany, amb el pdf de novetats de maig d'ECC Ediciones (publicat el febrer), s'hi anunciava una nova edició de la sèrie, sent aquesta publicada a tot color, tal com originalment es va concebre, en cartoné, en catorze volums, o sigui, els set originals dividits en dos, i recuperant el català.

A pesar d'estar anunciada al pdf d'ECC, l'editorial encarregada de publicar-la seria Cascaborra Ediciones, ja que ECC n'és la distribuïdora. Així, el passat març, es va publicar el primer volum d'aquesta edició, anomenant-se justament A cara o creu com el primer volum original, i el passat juny es va publicar el segon volum titulat Un entremès breu.

En aquest primer llibre de Capablanca, coneixerem en Joan Muntada un jovenet de principis del segle XVII, o sigui dels primers anys del 1600, que viu a Llacera, un antic terme del Vallès.

En Joan, a causa dels fets que van donar lloc al seu naixement, té mala relació amb els seus germans grans, especialment amb en Sebastià. La seva vida farà un gir inesperat amb l'arribada del cavaller castellà, Don Rodrigo de Ucero, que no és qui diu ser, per establir-se al castell de Pera, esdevenint el jovenet el seu servent.

Una obra de teatre ambulant obrirà el teló d'aquest segon llibre, en què en Joan es veurà arrossegat pels fets que s'esdevindran.

A pesar de les diferències entre Don Rodrigo i en Joan, estar al servei del noble, serà a la vegada estar lluny del seu germà. Un alleugeriment temporal, ja que Don Rodrigo, acaba assassinat, ja que algú descobreix la seva veritable identitat, la del bandoler Caracreu, per tal d'aconseguir les seves riqueses.

El que succeeix després de la mort del suposat Don Rodrigo se centrarà en el jove Joan, el qual malgrat les diferències entre ells dos, sempre el va servir fidelment durant els mesos que van conviure, i si la seva vida ja era complicada, ara encara ho serà més havent de retornar a casa seva, sota la tutela dels seus germans, i la vigilància estrica del seu germà Sebastià.

Segurament el terme "entremès" del títol ens pot despistar, ja que no fa referència al plat de menjar, sinó a un peça teatral, justament com la que ens trobem a l'inici d'aquest volum. Però si volem ser una mica més rebuscats, el conjunt del títol, podria fer referència a qui fa el paper de Don Rodrigo, només ho ha pogut ser vuit mesos, tal com ens diran.

L'apèndix d'aquest segon volum ens parla del context històric en què se situa la història de Capablanca, parlant justament del fenomen del bandolerisme, ben present llavors, i les circumstàncies que el van propiciar, i per fer-ho ens introdueix a qui llavors era sobirà de tots els diferents regnes de la península Ibèrica, el rei Felip el Pietós (III de Castella i II d'Aragó i Portugal).

Així se'ns parla del bandoler Perot Rocaguinarda, el qual el seu escamot hi acabaria formant part un tal Joan Muntada. Per altra banda, n'hi va haver un altre de molt popular, però alhora llegendari, conegut per Capablanca, qui actuava pels voltants de la Mola. I tal com ens podem imaginar, en Joan Mundet farà convergir el jove Muntada i el misteriós Capablanca. 

A part del bandolerisme, també en parla d'altres temes que van tenir lloc sota el regnat de Felip el Pietós, com l'expulsió dels moriscos dels regnes peninsular decretada l'abril de 1609, que s'allargaria durant els anys següents fins al 1614, i un altre dels fenòmens que malauradament va tenir molta força en aquest primer terç del segle XVII a Europa com fou les caceres de bruixes.

Aprofitant aquesta nova edició, en aquest segon volum sí que he notat, s'ha actualitzat el text des d'un punt de vista normatiu, arreglant errades evidents. Així tot, algun error, sí que hi és, i algun de ben estrany. En aquest volum, doncs sí que hi ha hagut correcció ortogràfica a càrrec de Joan Abril, tal com s'indica a la pàgina de crèdits.

I tornat al principi, com he dit, els set volums originals s'han dividit en dos. Això ha comportat que en Joan Mundet, hagi hagut de dibuixar set noves portades, com també crear set nous títols. Cosa que ja hem vist en aquest segon volum.



També ho veurem en el tercer volum d'aquesta nova edició, titulat Maleït marrec, que correspon a la primera meitat del segon volum original, Dues morts. Aquest nou tercer llibre de Capablanca serà novetat d'aquest pròxim 18 de setembre.


Capablanca Llibre Tercer: Maleït marrec
Cascaborra Ediciones, setembre de 2024


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada