20 de desembre 2023

Tauró blanc

Títol: Tauró blanc
Títol original: Tiburón blanco
Autora: Genie Espinosa
Traducció per: Montserrat Terrones
Publicat per: Editorial Finestres, novembre de 2023
Format: Rústic amb solapes - 18,5 x 25 cm - 120 pàgines - Color
Preu: 23 €

 
Al catàleg d'Editorial Finestres hi podem trobar de tota mena autors com també tota mena d'obres, en ambdós casos consolidats o emergents, i amb reconeixement que pot anar acompanyat de nominacions i guardons.

Així una de les darreres obres publicades aquest 2023 és Tauró blanc, de Genie Espionosa, autora que fou guardonada amb el Premi Miguel Gallardo a l'autora revelació al Comic Barcelona 2022, per Hoops (Sapristi, març de 2021), que l'edició d'enguany del saló comptava amb una exposició. Tauró blanc és el seu primer títol que ens arriba en català d'aquesta autora de Badalona.

La Maude és una jove que rep la notícia de la mort del seu pare, a qui prou feines va arribar a conèixer i que des de fa poc havien tornat a posar-se en contacte. A causa d'aquesta inesperada mort, la Maude viatja a la petita illa de Jesmond on van viure son pare durant els seus darrers anys, per arreglar els corresponents papers com també buidar la casa de pertinences paternals, ja que s'ha d'enderrocar. L'estada durant la casa, serà un viatge on a través dels objectes i records, en el qual la Maude anirà coneixent l'ara desaparegut pare seu, a la vegada que es despertaran records oblidats. 

Mentre té lloc aquest retrobament emocional entre una filla i el seu absent pare, l’illa de Jesmond es veu immersa en el desè aniversari de la visita que fa fer al seu dia un tauró blanc, esdevenint el decorat d'aquesta història.

Però a part del missatge que ens mostra l'obra, el que també ens sorprendrà és el joc visual de colors que té. L'ús del color és un altre llenguatge per explicar-nos l'obra més enllà del text que té, reforçant la seva visualitat. 

I tal com veure la figura del tauró blanc, esdevé una mena de lligam entre pare i filla, entre la mort d'ell i el dol que la Maude viurà en aquesta estada.

I retornant a les primeres paraules escrites, aquesta obra enforteix el treball que fa Finestres, per portar-nos en català autors i obres diverses amb el seu missatge intern, i Tauró blanc de Genie Espinosa no n'és cap excepció. 


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada