30 d’octubre 2023

Mònica

Títol: Mònica
Títol original: Monica
Autor: Daniel Clowes
Traducció per: Montse Meneses
Publicat per: Editorial Finestres, setembre de 2023
Format: Cartoné - 21 x 28 cm - 114 pàgines - Color
Preu: 29 €



El meu primer contacte amb Daniel Clowes fou amb l'edició catalana de Wilson (La Cúpula, agost de 2010), que vaig comprar al 29è Saló del Còmic de Barcelona de 2011. Em va captivar. Això va donar lloc que l'any següent, també al Saló del Còmic, hi comprés una obra anterior seva, Ghost World. Món fantasmal (La Cúpula, agost de 2008), també amb gran reconeixement.

Aquestes dues han estat les úniques que he tingut fins ara a la biblioteca, ja que també han estat les úniques que s'han publicat en català. Ara una tercera s'hi ha afegit, i és la seva obra més actual, Mònica, que ens ha arribat per part d'Editorial Finestres, que continua fent un gran treball per portar-nos grans autors i grans obres a la nostra llengua.

Tal com va fer amb Wilson, per posar una referència, Clowes ens presenta una nova biografia, la de la Mònica, però a partir de nous històries cada una la seva temàtica, però veurem moltes d'elles es van entrellaçant per conformar una història més llarga, la vida de la Mònica, sempre avançant en el temps.

Començant per una historieta de gènere bèl·lic, saltarem a una historieta de vida quotidiana on coneixerem la Penny, la mare de la Mònica, i que serà cabdal pel que anirem veient. La figura de la Penny serà el que mourà la Mònica per diferents esdeveniments al llarg de la trajectòria vital. El dia a dia de la protagonista la portarà a creuar-se amb fets paranormals, típics de la ciència-ficció, fantasia, misteris de tota mena, terror, i teories de la conspiració. Realitat i ficció es barregen magistralment per donar lloc la peculiar vida de la protagonista.

Per altra banda, la pèrdua d'aquells que et van estimar o que t'haurien d'haver estimat, no estar a gust allà on resideixes i, per tant, el sentiment de soledat, seran elements comuns de les diverses històries que s'inclouen aquesta obra.

Per altra banda, la figura de la Mònica i tot el seu entorn, també ens serveix per fer un repàs especialment a la segona meitat del segle XX dels Estats Units. 

Mònica és una obra amb certa complexitat i profunditat, que ens mostra l'excel·lència del seu autor, en Daniel Clowes.


Marc "Llop Segarrenc"

2 comentaris:

  1. N'acabo de descobrir l'existència, tant del còmic en si com de la seva edició catalana.

    Com va de traducció? Perquè de vegades patinen, i jo no soc dels que donen gràcies a l'existència d'obres en català de manera incondicional. M'agrada que siguin professional i cuidades.

    ResponElimina
  2. Doncs, prou que se n'ha parlat per diferents bandes.

    Justament és un dels títols nominats al Millor obra d’Autoria Estrangera del Saló del Còmic d'enguany, i automàticament també ha estat nominat al Premi Millor Traducció.

    En aquest cas, no hi vaig trobar res negatiu que fos destacable. He llegit força obres, de Finestres, sempre es pot escapar alguna coseta, però mai res que sigui lamentable.

    ResponElimina