27 de setembre 2023

Novetat de setembre de Dolmen: Balears abans i ara vol. 10. Bandolers, pirates i xuetes. Els segles XVI i XVII

Com a novetat en català per aquest mes de setembre de Dolmen Editorial, ens arriba arriba el 10è volum de Balears abans i ara titulat Bandolers, pirates i xuetes. Els segles XVI i XVII, amb Enric Pujadas i Sergio Melià, com a nous autors substituint en Quim Bou.


Ja a la venda!
Cartoné - 64 pàgines - 17 x 24 cm - Color
ISBN: 978-84-19740-85-4
9,95 €


Després de derrotar la Germania, la noblesa aconseguí un predomini econòmic i social gairebé absolut. Però aviat s’agreujaren les lluites entre diferents bàndols de nobles, que no dubtaren en contractar bandolers per a combatre els seus enemics.

Paral·lelament, la nova Inquisició, d’origen castellà, incrementà el control i la persecució dels descendents dels jueus conversos de Mallorca. Els grans processos inquisitorials del 1678 i del 1691 crearen el problema xueta. La discriminació política, i sobretot social, d’aquest col·lectiu és una taca negra de la nostra història que perdurà durant segles. Afortunadament avui ja està plenament superada.

D’altra banda, els corsaris turcs i del nord d’Àfrica aconseguiren destruir poblacions tan importants com Maó i Ciutadella i atacaren nombrosos indrets costaners. Per evitar els seus atacs tota la costa es va omplir de torres de vigilància i es reforçaren les fortaleses i murades.

Però malgrat tots aquests problemes, l’economia i la població es varen anar recuperant poc a poc. Mallorca superà per primera vega el sostre dels 100.000 habitants el 1667 i Formentera fou repoblada definitivament a partir de 1695. El renaixement i el barroc també arribaren a les Illes Balears i aparegué el primer historiador, Joan Baptista Binimelis.Font
: Enric Pujadas

Informació aportada per en Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada