20 de juny 2023

Exposició "El Llibre de la Selva" a Santa Coloma de Farners

Des d'aquest passat dissabte 17 de juny té lloc a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners l'exposició  "El Llibre de la Selva, còmic i contracultura en català a les comarques gironines (1986-1991)".El Llibre de la Selva va ser una publicació de còmic underground editada entre els anys 1986 i 1991 en què hi van participar molts joves aficionats al dibuix de les comarques gironines. L’exposició ressegueix la trajectòria de la publicació des dels seus orígens a l’institut Montsoriu d’Arbúcies fins a la seva arribada al Saló Internacional del Còmic de Barcelona. A través de fotografies i dibuixos, explica com va ser possible l’aparició d’una revista underground íntegrament en català en un entorn rural i els motius que la van fer excepcional en el panorama del còmic gironí. Alhora, destaca el seu paper com a mitjà de comunicació artística per als joves i l’impacte cultural i social que va tenir a la comarca en el context dels anys vuitanta.

La mostra compta amb dibuixos originals dels diferents autors que hi van col·laborar, entre els quals hi ha Quim Bou, dibuixant del Cavall Fort i creador de la saga Orn, que va iniciar la seva carrera a El Llibre de la Selva. També s’hi podrà veure un vídeo documental fet a partir de les entrevistes amb els fundadors de la revista.

La iniciativa ha nascut del treball de recerca de segon de batxillerat del bredenc Bernat Castanyer, exalumne de l’institut Montsoriu. Aquest treball ha estat guardonat amb el primer premi de la Universitat de Barcelona en la categoria de filologia i comunicació. Castanyer, que es va ocupar de retrobar el principals col·laboradors i de l’elaboració del documental, també s’ha encarregat del comissariat d’aquesta exposició. La mostra l’organitzen conjuntament el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella i el Museu Josep Aragay de Breda. Ha comptat amb el patrocini dels ajuntaments d’Arbúcies i de Breda, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat. L’exposició es podrà veure a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners del 17 de juny al 10 de setembre de 2023.


Font: Santa Coloma de Farners Twitter i Web

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada