31 de maig 2023

L'art de volar (Nova edició Norma)

Títol: L'art de volar
Títol original: El arte de volar
Autors: Antonio Altarriba (guionista), Kim (dibuixant)
Traducció de: Neus Canyelles
Publicat per: Norma Editorial, maig de 2023
Format: Cartoné - 224 pàgines - 19,5 x 26 cm - B/N i Color
Preu: 26 €




Com a novetat de maig, Norma Editorial ha recuperat una de les grans obres del còmic com és L'art de volar, d'Antonio Altarriba  i dibuixada per Kim, que ja fou publicada l'any 2012 per la desapareguda Editores de Tebeos (EDT), en una edició rústica amb solapes. És doncs també la segona edició d'aquesta obra en llengua catalana, però que la seva edició original en castellà, El arte de volar, ve d'uns anys abans quan la també desapareguda Edicions de Ponent la va publicar per primer cop el 2009.


El 2016 l'obra en castellà fou recuperada per Norma Editorial, any que també va publicar El ala rota, la seva contrapart. Si amb L'art de volar, Antonio Altarriba es posa la pell del seu pare, amb la segona obra es posa a la pell de la seva mare, obra que, per cert, Norma publicarà en català enguany, s'espera que de cara al setembre, amb la Setmana del Llibre en Català, i suposem que rebrà el nom de L'ala trencada.


A L'art de volar, el seu guionista, Antonio Altarriba Ordóñez ens explica la vida del seu pare, Antonio Altarriba Lope, no en tercera persona, sinó que tal com he dit abans, ho fa posant-se a la pell del seu pare, així doncs ho relata en primera persona. El fill esdevé el pare. Això ho pot fer gràcies als diferents escrits que Antonio pare va deixar durant els seus últims anys de la seva vida. Així doncs, amb les primeres pàgines es passa d'una biografia a una autobiografia.

Sens dubte per l'Antonio fill, posar-se a escriure el guió de l'obra, expressant així els seus sentiments envers el seu pare i la seva mort, fou una tasca dura i de valentia, a la vegada que també es va repassant els esdeveniments històrics de l'Espanya del segle XX passant per la França de la Segona Guerra Mundial ocupada per Alemanya.

El dibuix a càrrec de Joaquim Aubert Puigarnau, conegut com a Kim, ha fet un treball esplèndid dibuixant el text d'Altarriba, sabent interpretar-los magníficament amb gran nivell de realisme, dibuixant tota mena de situacions i expressant-les correctament.

La història s'inicia en el moment que Antonio Altarriba Lope culmina els passos que el porten a la mort a través del suïcidi, saltant del quart planta de la residència on vivia. A partir d'aquí, a través de quatre blocs, a mesura que va caient de planta en planta, coneixerem la seva vida des de la infantesa fins al moment que decideix volar per últim cop, el seu final.

  • El cotxe de fusta - 3a Planta - 1910 - 1931
Se'ns explica els fets rellevants des dels 8 anys fins que se'n va finalment del seu poble quan tenia 21 anys, cap a Saragossa.  És una etapa on tal com ens diu no hi té gens d'afecte, amb ganes de deixar el seu poble natal, Peñaflor, per trobar una millor vida a ciutat.

  • Les espardenyes d'en Durruti - 2a Planta 1931 - 1949
Aquest és el bloc més llarg, i amb bon motiu ja és el que aporta més aventures, fets i experiències a l'Antonio.  S'inicia en els seus 21 anys, que havent arribat a la seva majoria d'edat, obté el carnet de conduir, i just llavors es proclama la Segona República. Anys després amb l'aixecament militar del general Franco, començarà la Guerra Civil, i l'Antonio lluitarà al bàndol republicà formant part d'una milícia de la CNT. Viure'm també el seu exili a França començant per la seva estada al camp de refugiats de Sant Cebrià de Rosselló, i a partir d'aquí les seves peripècies per la República Francesa ocupada per Alemanya nazi, amb els perills que això comportava. En acabar la Segona Guerra Mundial, s'estableix a Marsella on treballarà. En rebre una carta de sa cosina Elvira on li comunica la mort de la seva mare, Antonio decideix tornar a Espanya, l'Espanya nacional-catòlica de Franco.

  • Galetes amargues - 1a Planta - 1949 - 1985
En tornar a Espanya, n'Antonio com molta altra gent va haver de morir (els ideals) i auto-silenciar-se per viure en un règim contra el qual havia lluitat. Tot i això, finalment trobarà l'amor, una esposa, casant-s'hi, el que li va suposar una altra renúncia d'ideals, però que, per altra banda, el recompensaria amb un fill. Amb el temps, la relació amb la seva esposa es va fent insuportable, donant a lloc que ella se'n vagi a viure amb el fill i ell decideixi anar a una residència.  

  • El cau del talp - A terra - 1985 - 2001 
A la residència de Lardero, població prop de Logronyo, l'Antonio hi va passar els últims anys de la vida. Amb el temps les seves noves amistats com la seva dona anirien morint. Finalment, arriba el dia que decideix emprendre l'últim vol.


L'art de volar és una gran historieta que reflecteix una història real, profunda i dura portada a llum per les mans de dos grans autors, un dels quals vinculant familiarment. Un obra totalment recomanable que ara la podem tornar a gaudir en català gràcies a Norma Editorial.

A més aquesta nova edició, a part d'un pròleg d'Antonio Martín de 2016, al final també inclou una historieta a tot color, titulada La casa del Sol naixent. En aquesta se'ns explica una història basada en una breu conversa que Antonio Altrarriba fill en una signatura de firmes va tenir amb una dona que a la seva joventut també va volar, ella però va sobreviure. Una història que tot i desconèixer els veritables motius del perquè la dona va voler suïcidar-se,  Altarriba li ha volgut donar el seu punt de vista, creant una història versemblant, real i colpidora donant forma a quatre paraules i mostrant-nos una possible situació la qual moltes dones també han patit en pròpia pell.

L'art de volar és una excel·lentíssima obra que ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Cómic 2010, Premi a la Millor Obra al Saló del Còmic de Barcelona de 2010 i Premi Nacional de Còmic de Catalunya de 2010 entre altres guardons, entre altres premis. 



Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada