02 d’abril 2023

El Comic Barcelona acomiada la seva 41a edició amb 110.000 visitants, augmentant notablement el públic jove i familiar

Amb aforament complet en algunes activitats principals, l'assistència a la programació cultural ha recuperat força.

En la seva primera edició en calma, arribada la normalitat, després dels complicats anys de la pandèmia, un dur cop a la presencialitat en els esdeveniments culturals, el públic del Comic Barcelona ha respost amb entusiasme. 110.000 visitants han passat pel recinte de Fira de Barcelona Montjuïc al llarg dels tres dies que ha durat l'esdeveniment, un cap de setmana intens dedicat al mitjà i els seus diferents vessants.

El Palau 5, on s'ha aglutinat el gruix de les activitats culturals, ha estat molt concorregut gràcies al trànsit d'afluència de les exposicions dedicades a Daniel Torres, Álex de la Iglesia, Zipi i Zape -els bessons més famosos del còmic-, David López, Genie Espinosa i les Magues de l'Humor (amb la seva gran selecció d'autores dedicades a l'humor gràfic). Destacar igualment la mostra homenatge dedicada al mort Carlos Pacheco, protagonista d'un sentit homenatge que també va congregar els seus companys de professió i admiradors en una de les concorregudes sales de conferències durant el cap de setmana. Aquesta iniciativa s'ha vist complementada amb una subhasta dels originals i prints de la pròpia exposició col·lectiva. Sense haver-se tancat encara la subhasta en el moment de redactar aquesta nota, la convocatòria suma ja més de 2.000 euros de recaptació que es destinaran a adELA (Associació Espanyola d'Esclerosi Lateral Amiotròfica).

Destaquem també el notable augment d'assistència a les diferents taules rodones, classes magistrals, entrevistes i trobades amb artistes. A destacar igualment l'expectació generada per la trobada entre Zerocalcare, de gran popularitat en l'àmbit cultural italià, i el músic i creador multidisciplinari Fermin Muguruza, amb un lliurat públic. La sessió que va brindar Álex de la Iglesia al costat de Joan Tretze per a parlar de la relació del director de cinema amb el món del còmic i els jocs de rol va penjar el cartell d'aforament complet.

Precisament els jocs de rol han guanyat una interessant partida en aquest Comic Barcelona, a través d'autors polifacètics com Álex de la Iglesia o David López, que han donat a conèixer les connexions amb el món del còmic. Així, la secció Comic Fantasy es consolida amb la presència d'associacions i clubs que han pogut introduir al públic les seves divertides propostes.

Una de les millors notícies d'aquesta edició és que el públic familiar s'ha tornat molt més visible que en l'anterior. Prova d'això és la zona Comic Kids que ha estat molt concorreguda tot el cap de setmana, amb tallers de còmic per els més petits, així com la resta de propostes de l'espai, destacant una sessió de contacòmics que va arribar a comptar amb la inesperada presència de l'autor Álvaro Ortiz. A més, Comic Barcelona ha continuat apostant enguany pels més joves, oferint un nodrit programa de xerrades i activitats per a escoles i instituts, que van ser tot un èxit i que van omplir el saló d'una molt necessària energia juvenil.

La secció Comic Vision ha comptat amb professionals de primer ordre que han compartit la seva experiència en encreuament entre les vinyetes i el món audiovisual, amb noms com el del citat Alex de la Iglesia, el guionista i showrunner Rick Remender, el premiat animador Raúl García o el popular Zerocalcare, que ha vist els seus còmics convertits en una sèrie d'animació per a Netflix, així com els cineastes Iván Mulero o Fermin Muguruza...

Una de les novetats de l'edició d'enguany ha estat el Comic Stage, un espai diferent que ha acollit podcasts, programes de ràdio en directe com a Territorio 9 d'RNE i xerrades de Primavera Pro, però també concerts -algun dibuixat-, concursos i desfilades de cosplay.

Ficomic vol destacar també la notable presència de l'autoria femenina en l'edició d'enguany, tant a nivell nacional com internacional. Les exposicions de Magues de l'Humor, Genie Espinosa, així com el Gran Premi del Comic Barcelona a Trini Tinturé, demostren que les dones estan aconseguint equilibrar la balança del gènere en el món del còmic.

Ficomic vol agrair el treball de tots els artistes que han passat enguany pel Comic Barcelona, amb la seva participació en les taules rodones, tallers i sessions de signatures. Comic Barcelona vol continuar donant suport a la creació més enllà del propi esdeveniment anunciant que molt aviat podrem oferir tots els detalls d'una beca per a nous talents en col·laboració amb Lió BD Organisation, que oferirà la possibilitat de fer una residència de tres mesos en el “Graphic College” a Lió.

 

Agrair, al seu torn, el suport de les institucions i expositors, així com a les empreses col·laboradores.

 

Font: Comic Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada