23 de febrer 2023

Els Poderosos Balears (Els herois catalans desperten! part 4)

Títol: Els Poderosos Balears (Els herois catalans desperten! part 4)
Autor: Humbe (Guió), Caio (Dibuix), Fred Marine i Julio Santos (Color) i Jorge Vieira (retolació)
Arranjaments lingüístics:  Núria Clotet
Publicat per: Senyera Sutdios, desembre de 2022
Format: Grapa - 24 pàgines -  Color
Preu: 3,5 €




El desembre de 2021 vaig descobrir la publicació d'una sèrie de còmics en català que tenia com a protagonista un superheroi català. Vaig intentar posar llum a aquest assumpte, i així per Instagram vaig poder parlar amb el creador d'aquesta sèrie, Humberto "Humbe" González, el guionista d'aquest univers que s'anomena Els herois catalans desperten!, i així saber realment que hi ha darrere d'aquest projecte. Per cert, l'Humberto González, és un cubà que a la seva infantesa es va establir als Estats Units, i que el 2015 va arribar a Catalunya per viure-hi. La sinopsi d'Els herois catalans desperten! és la següent:

Hi ha superherois per tot el món excepte als Països Catalans i no se sap per què. D'acord amb la Llei de la Naturalesa hi hauria d'haver almenys un superheroi per a cada cultura i cada llengua. Una superheroïna estatunidenca, la Mestra, comença a investigar el perquè d'aquest misteri. Aquest fet provocarà uns esdeveniments que crearan el Capità Catalunya, ell desencadenarà uns successos que atorgaran poders a més catalans. Seran tants els catalans amb poders que la Mestra necessitarà l'ajuda d'altres superherois d'arreu amb experiència per poder ajudar els superherois catalans a controlar els seus nous poders. Així, superherois de la resta del món vindran a ajudar els novells superherois catalans, que esdevindran origen de moltes llegendes catalanes. Però el misteri de per què els superherois catalans estaven adormits continuarà, i involucrarà la mitologia catalana. Quan se n'esbrini el motiu, provocarà un impacte tal que modificarà no només l'Univers dels catalans, sinó també el de la resta del món.

Així Els herois catalans desperten! consta de quatre parts: primera part - Capità Catalunya, segona part - Les 4 Barres, tercera part - Els Llegendaris, i quarta part - Els Poderosos Balears. És tracta d'un projecte molt ambiciós i llarg que ha de constar de quatre onades: L'ascens dels superpoderosos, L'ascens dels supernaturals, L'ascens dels semidéus i L'ascens dels déus. Aquesta primera onada hauria de constar dels 5 primers números de cada sèrie, en total doncs 20 capítols.

Tal com ens indica la sinopsi, a partir del primer número de Capità Catalunya de la manera com acaba se'n ramificaran les altres parts, tal com ens trobem al primer número d'Els Poderosos Balears, que fou novetat del passat desembre de 2022.

Curiosament, després d'haver-se publicat els dos primers números de Capità Catalunya i Les 4 Barres, hauria d'haver sortit el primer número de la tercera sèrie o part titulada Els Llegendaris, però tal com em va comentar el seu creador, l'Humberto Gonazález, es va alterar l'ordre per donar prioritat als fans de les illes Balears, ja que les altres tres sèries estan més vinculades a Catalunya. A més no cal haver llegit el primer dels Llegendaris, per aquest primer dels Poderosos Balears. També va dir que volia portar a terme una campanya de micromecenatge per poder portar a terme el primer d'Els Llegendaris i els segons números de cada sèrie. Esperem aviat tenir-ne notícies.

En el primer número de Capità Catalunya, vam conèixer l'Anselm Moragues, descendent del General Josep Moragues, militar català austriacista a la guerra de Successió, amb qui últimament hi somnia sovint. Serà gràcies a la intervenció de la bruixa coneguda com a Mestra, que a París, al Musée de l'Armée, hi trobaran l'espasa i quan l'Anselm l'agafa esdevé el Capità Catalunya.

La transformació provoca a una gran ona d'energia que s'escampa per tot el planeta i fins i tot més enllà. Aquesta onada arriba fins a les illes Balears, on quatre superherois dels Països Baixos s'estan relaxant a Caló des Moro, a Mallorca, tot prenent el sol. Però cop hi apareixen dos nous superherois, un molt d'alterat a qui aconseguiran calmar i aliar-s'hi, que anomenaran Escac per la seva manera de parlar, i una dona, que malgrat el que aparentava al principi, sembla que és dolenta, que esdevé un ésser reptilià, com una sargantana negra. 

A Menorca, també n'apareixeran dos, un cavall i el seu genet, el Diamant Negre i el Capità Negre, tot un homenatge als actes eqüestres de les Festes de Sant Joan de Ciutadella. I anant cap a les Pitiüses, a l'illot des Vedrà, a l'Oest d'Eivissa, hi apareixen una sèrie éssers marins, tritons en podríem dir, governats per una superheroïna, la qual de moment farà front als superherois neerlandesos i als nous superherois de les Balears.

Així s'inicia Els Poderosos Balears, la quarta part d'Els herois catalans desperten!, on a pesar de l'"ocupació alemanya" de l'illa de Mallorca, seran superherois neerlandesos, els qui guiaran els nous superherois de les Balears.

La geografia i la toponímia balear és important en aquest primer número, i per tant és un bon reclam, per aproximar el lector a aquesta obra.

Com vam veure els primers números de Capità Catalunya i Les 4 Barres, es reafirma en aquest primer d'Els Poderosos Balears, veiem el gran interès i passió que té l'Humberto González per la història de Catalunya i dels Països Catalans en general, que així anirem veient al llarg de les quatre parts d'aquest univers, que a més compta amb un equip artístic de gran nivell per donar la qualitat que vol per aquest projecte.

Al principi de la grapa hi ha un breu resum dels primers número de les altres parts, inclòs el primer número de l'inèdit Els Llegendaris, i al final de la grapa hi tenim tot d'agraïments tant a la gent de les illes que va conèixer l'Humbe quan hi va viatjar, com també a molta altra gent que l'està ajudant en aquests inicis. Cal mencionar que l'edició d'aquest primer número té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Com he dit una mica més amunt, esperem que aviat tinguem notícies sobre la campanya de micromecenatge per així donar una empenta a Els herois catalans desperten!

Seguiu Senyera Studios a Twitter, Facebook i Instagram, pregunteu on podeu aconseguir-los, ja que la distribució se n'ocupa ell mateix i doneu-li una oportunitat. Com veieu, sembla que posarà molta llum a aquesta foscor que ens envolta.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada