21 de desembre 2022

Donació del fons del dibuixant Alfons López a l'Arxiu Municipal de Lleida

El divendres 16 de desembre de 2022, a les 11 h, al Saló de Plens del Palau de la Paeria, amb l’assistència del paer en cap Miquel Pueyo, la cap de l’Arxiu Municipal Iolanda Enjuanes, el dibuixant Alfons López, familiars, companys i amics, va tenir lloc l’acte de donació del Fons Alfons López, de la mà del mateix donant. 

Foto: O. Bosch. Museu Morera

Aquesta documentació que passarà a formar part del Fons Alfons López de l’Arxiu Municipal de Lleida, està integrat per 89 capses, on consten més de 1500 originals, 1716 revistes, 317 fotografies, 55 cartells, a més de premsa i documentació en múltiples formats que ens mostren la importància de la seva producció creativa al llarg dels anys.

Alfons López i Tufet, va néixer a Lleida l’any 1950, és un dibuixant, periodista, autor de còmic, humorista gràfic, director de publicacions i també divulgador. La seva obra es caracteritza per un marcat i compromès to polític, crític amb el sistema i defensor de les causes socials.

La importància del Fons Alfons López rau en el fet que és un fons gràfic que ens permet analitzar de manera global l’activitat del dibuixant tant a través dels seus originals com la seva repercussió en publicacions i en els mitjans de comunicació, per l’elevat volum de capçaleres hemerogràfiques que contextualitzen la seva producció. Com perquè ens permet analitzar, també, l’evolució i les diferents etapes de creació artística que l’Alfons López ha viscut amb el pas dels anys. El fons destaca perquè l’artista ha conservat i donat a l’Arxiu de la Ciutat, totes les publicacions en què ha publicat alguna de les seves creacions, des dels inicis de la seva activitat a finals dels anys seixanta fins a l’actualitat.

L’any 2016 Alfons López ja fa donació al Museu Morera de part del seu llegat, concretament de 552 originals que van passar a formar part de la col·lecció del Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida i que ara juntament amb la donació a l’Arxiu Municipal converteixen la ciutat de Lleida com a focus de referència per a la conservació i estudi de l’obra de l’artista. La seva obra ampliarà indubtablement, el patrimoni documental de Lleida esdevenint ja part de la història de la nostra ciutat.

Des de l’Arxiu de la Ciutat destaquem la importància de fixar la representació gràfica com a instrument de recuperació de la memòria històrica.

 
Font: Arxiu Municipal de Lleida

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada