01 de juliol 2022

"Luís García Berlanga. Vida i obra en vinyetes" al Centre Cultural La Nau a València

 

Del 7 al 28 de juliol de 2022 al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

La figura del director Luis García Berlanga transcendeix la cinematografia per a establir influències en totes les arts, però troba una especial relació amb el còmic. L'humor de les historietes dels anys quaranta i cinquanta i l’aportació berlanguiana comparteixen espais comuns que naixen tant d'una manera d'entendre la crítica social com de la convivència en una postguerra en què els còmics es van establir com a retrat d'una societat devastada. Berlanga i els seus col·laboradors van créixer com a lectors d'uns còmics que van influir en el seu humor, però l'humor gràfic i els còmics que es van desenvolupar a partir dels anys seixanta van rebre de manera clara la influència del director valencià. No es pot entendre la sàtira actual en les vinyetes sense la mirada berlanguiana, per la qual cosa és fàcil trobar les seues influències –a vegades, explícites i altres, més subtils–, en l'humor gràfic i el còmic actual.
 
Vida de Berlanga

La vida de Berlanga va ser, sens dubte, una vida de còmic. No resulta difícil imaginar que el director valencià devia ser feliç de protagonitzar un còmic tal com l’imagina el també valencià Juanjo Cuerda (Quart de Poblet, 1978). La facilitat per a la caricatura i l'humor es consolida en un estil d'increïble plasticitat en el qual es troben tant les influències dels autors francobelgues com de l'escola Bruguera, però també del dinamisme de les animacions de Chuck Jones. Des de 2011 és col·laborador habitual d'El Jueves, en què ha realitzat diferents sèries i humor gràfic, a més de formar-ne part del Consell de Redacció. És creador també, juntament amb Julio Serrano, de la sèrie Cecilia Van Helsing (Mamut Còmics).

Els personatges de les pel·lícules

Els personatges de les pel·lícules de Berlanga conformen en la seua coralitat un retrat tan fidedigne com mordaç de l'Espanya de la postguerra i de la Transició. Personatges que són fàcils de reconèixer en la realitat quotidiana, però també en els protagonistes de les sèries que omplien les pàgines de DDT o Pulgarcito. Paco Alcázar (Cadis, 1970) és un dels més aguts notaris d'aquesta realitat quotidiana de l'absurd a través de personatges com Silvio José, que des de les pàgines d'El Jueves van compondre una mirada corrosiva de la realitat. Col·laborador habitual de revistes com Cinemanía, Rolling Stone, El País Setmanal o Rockdelux, el seu homenatge als personatges de les pel·lícules és, també, un fresc del nostre passat i present.
 
Les pel·lícules de Berlanga

Les pel·lícules de Berlanga formen part de la imatgeria popular, un referent evident i recognoscible de la sàtira que s'ha desenvolupat en aquest país. L'humorisme gràfic ha begut d'aqueixes imatges gravades en les retines de Plácido, El Verdugo, La Escopeta Nacional o Bienvenido Mr. Marshall per a reinterpretar-les en el present i demostrar que lo berlanguià no sols és actual, forma part del nostre ADN. Artistes que participen: Alberto Guitián, Asier y Javier, Bernardo Vergara, Darío Adanti, Enrique Flóres, Felípe H. Navarro, Ferrán Martínez, Idígoras y Pachi, Juanjo Cuesta, Lorenzo Montatore, LPO, Manel Fontdevilla, María Herreros, Pablo García, Pablo García, Paco Alcázar, Rafa Kosta, Raúl Salazar, Ricardo, Ricardo Cavolo, Sansón, Tomás Serrano, Ulises Culebro.

L'exposició tindrà itinerància per tots els campus de la Universitat de València.

Font: Universitat de València

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada