22 de març 2022

Max, guanyador del Premi Finestres de Còmic en Català

El jurat del Primer Premi Finestres de Còmic en Català ha decidit atorgar el guardó a 'Què' de Max i una menció especial a 'Aiguagim' de Marina Sáez.

El veredicte

El jurat de la primera edició del Premi Finestres de Còmic reunit el passat 9 de març i format per Mery Cuesta, Ana Penyas, Paco Roca, Montserrat Terrones i Jaume Vilarrubí ha decidit atorgar el Premi a l’obra Què, de Max.

De l’obra volem celebrar el retorn de Max al text, amb una obra reflexiva carregada d’humor intel·ligent amb una narrativa arrelada als conflictes contemporanis, els quals dissecciona amb humor intel·ligent i distanciament irònic. En l’obra Max es manté fidel al seu camí de depuració expressiva i en l’assimilació de la tradició tant del novè art com d’altres manifestacions culturals. Destaquem també l’excel·lència i el virtuosisme gràfic en una obra amb un traç depurat, emmarcada dins del seu viratge cap a minimalisme. 

Què ens presenta un pelegrinatge en el qual el protagonista, i la veu interior que l’acompanya, es van trobant tota una sèrie de personatges estrafolaris a través dels quals es plantegen alguns dels temes rellevants i conflictius del nostre moment social. La història segueix el patró clàssic del “viatge iniciàtic”, però el seu contingut subverteix les regles pròpies d’aquest gènere, amb un to humorístic que oscil·la entre la ironia i l’esperpent.

Una vinyeta de ‘Què’, de Max (Editorial Finestres, 2023) 

El jurat, a més, ha decidit per unanimitat atorgar una menció a l’obra Aiguagim, de Marina Sáez, per l’originalitat, potencial i ànima que conté l’obra, pel seu caràcter innovador i per oferir un nou punt de vista a partir del qual observar un col·lectiu tradicionalment molt estereotipat.

Aiguagim és el testimoni de les veus, sovint silenciades, de dones que es reuneixen diàriament en el vestuari d’una piscina municipal del barri barceloní de Gràcia. Velles, joves, mares, filles, esposes, vídues, solteres, lesbianes, reprimides, alliberades esclaves: dones d’un temps i una veu que narren la història d’una generació que desapareix. Aiguagim vol posar en valor la vellesa i els aspectes que se’n deriven, apostant per la contribució que la gent pot aportar dins el context social actual.

Una vinyeta d’Aiguagim’, de Marina Sáez (Editorial Finestres, 2023)

El jurat del Premi Finestres de Còmic en Català, que ha hagut de valorar un total de 55 obres, vol destacar l’alta qualitat del gruix de treballs presentats.

El Premi té una dotació de 25.000 € i la menció de 10.000 €. Tant l’obra premiada com la que ha rebut la menció seran publicades per Editorial Finestres al llarg de 2023.

Els autors

Max (Barcelona, 1956) és un artista català amb una extensa carrera en el món dels còmics, i una de les més importants figures del novè art europeu. Des dels seus inicis, quan va crear a personatges tan populars com Gustavo o Peter Pank, fins a treballs més recents i experimentals com Fiuuu & Graac, Max ha desplegat un repertori gràfic i narratiu capaç de moure en tots els registres i gèneres. Amb la seva línia clara i el seu domini del mitjà, narra històries amb una inusitada sensibilitat i una patent voluntat de ruptura i experimentació.


Marina Sáez (Barcelona, 1988) és llicenciada en Arquitectura per l’UPC i ha fet estada a la NTUA (National Technical University of Athens). També ha cursat estudis de Belles Arts (UB) i Il·lustració (CIFO). Actualment combina la seva tasca d’il·lustradora amb la docència a diverses escoles de Barcelona. Ha rebut el premi REL 2018 del Laboratori d’art i cultura digital de Tantàgora pel projecte editorial amb perspectiva de gènere La finestra indiscreta. La seva obra ha estat exposada a Atenes, Berlín i Chicago.

 

 

 

Font: Editorial Finestres

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada