07 de desembre 2021

Futura novetat de còmic de Norma: L'adaptació d'"El fill del xofer", de Jordi Amat.

Hem pogut saber que per un article a El País.cat, que la novel·la biogràfica El fill del xofer de Jordi Amat està sent adaptat al còmic i que sortirà de cara a Sant Jordi de l'any vinent, per part de Norma Editorial. Justament l'article, Postil·les a El fill del xofer, està escrit pel mateix Jordi Amat, molt recomanat de llegir per fer-se una idea ràpida de qui fou Alfons Quinta.

El fill del xofer, va ser publicat just fa un any (novembre de 2020) per Edicions 62, en la seva edició catalana (Tusquets, per l'edició en castellà). Tal com diu la sinopsi: 

Arran de la figura fosca i perversa d’Alfons Quintà (Figueres 1943-Barcelona 2016) —periodista, advocat, oficial de la Marina Mercant i jutge, que el 19 de desembre de 2016 va assassinar la seva dona i després es va suïcidar amb una escopeta de caça—, Jordi Amat, un dels observadors més lúcids i transversals del moment , fa una reflexió sobre el poder en forma de narració. Darrere d’una carrera periodística fulgurant (que transcorre per la direcció de TV3 o les tertúlies d’Intereconomía) s’oculta una trajectòria fosca plena de xantatges, persecucions sexuals, abusos d’autoritat i tripijocs diversos, que mostra com funcionen les clavegueres del poder a Catalunya: un relat magistral de periodisme testimonial.

 
L'adaptació al còmic, l'està realitzant en José Pablo GarcÍa, autor també de les adaptacions dels treballs de Paul Preston: La Guerra Civil Espanyola i La mort de Guernica, publicades en català per Editorial Base. 

Tres trets del periodista reflectits de manera consecutiva amb el vermell i el negre del còmic: el sexe, l’obsessió i la compulsió.


Al final de l'article, hi trobem un text d'en Carles Geli, que adjuntem per donar més context a l'obra i les seves adaptacions.

LLIBRE, CÒMIC I SÈRIE

Va sortir, promocionalment, tard, al novembre, però cinc setmanes després, per la de Nadal, ja anava com un tro en català i des de llavors, fins a final d’any, encara més en castellà. Un any després, són ja uns 70.000 (més de 35.000 en castellà a Tusquets; més de 25.000 en català a Edicions 62 i uns 9.000 ebooks en ambdues llengües) els exemplars venuts d’El fill del xofer, història d’un periodista psicòpata en una Transició espanyola, però sobre tot catalana, menys neta del que es ven, però que no semblava que hagués de tenir tant recorregut a les llibreries. 

“Il·lumina zones obscures del poder, pecats originals de la democràcia espanyola i el nacionalisme català que ningú denuncia”, creu Juan Cerezo, editor del llibre a Tusquets. “Et mostra una realitat ben diferent del que han transmès els mitjans, els polítics, els bancs... poca gent del carrer sap res de tot això”, coincideix Óscar Valiente, director editorial de Norma, que preveu treure’n la versió en còmic pel proper Sant Jordi, en català i castellà simultàniament i amb “una tirada important”, que podria anar pels 8.000 exemplars. 

“Vessant dramàtic de la historia a banda, tot el contingut informatiu s’ha intentat traslladar de manera molt exacte, és un còmic documental, gènere molt poc explotat a Espanya”, creu Valiente. Per això va triar José Pablo García (Màlaga, 1982), pare de les celebrades versions en còmic de La Guerra Civil espanyola de Paul Preston o Soldados de Salamina, de Javier Cercas. “El personatge és, tristament, un regal, té un punt xava, egoista, pateix i fa patir; en això és molt Torrente”, diu el dibuixant, alhora fidel guionista de les tesis d’un llibre amb les quals salpebra amb infinitat de recursos gràfics unes vinyetes en bitò, negre i vermell, sobri, un punt retro, “de periodisme d’El Caso: el color hauria estat, pel tema, una violència”, pensa el dibuixant. 

Els tres coincideixen que el còmic és una potencial eina escolar per explicar la Transició, en part perquè “ha estat acollit, com li sol passar a Amat, amb una transversalitat ideològica sorprenent”, diu Cerezo, fet només igualat per un interès “immediat i molt disputat” de les productores per fer-ne una sèrie, drets que va comprar Zeta Estudios fa dos mesos.


Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada