04 de desembre 2021

'Cuelgamuros', de Luis Pérez Ortíz, guanya el Segon Premi Ara de Còmic en Català

La memòria incòmoda del Valle de los Caídos s'endú el Premi ARA de Còmic 

'Cuelgamuros', de Luis Pérez Ortíz, guanya els 10.000 euros del concurs de còmic en català de no-ficció 


Laura Serra- Diari Ara

Cuelgamuros és el nom de la vall situada al terme municipal de San Lorenzo de El Escorial on s'aixeca el cèlebre i polèmic Valle de los Caídos. També es diu així la historieta de Luis Pérez Ortiz que s'ha proclamat guanyadora de la segona edició del Premi ARA de Còmic en Català, que es va fer públic ahir divendres al vespre en un acte al Museu Picasso. L'escenari era doblement escaient: primer, perquè el pintor malagueny s'estimava els còmics fins al punt de fer-se enviar diaris americans per llegir la tira Krazy Kat de George Herriman, i segon, pel seu rebuig al feixisme, contra el qual va lluitar públicament.

Cuelgamuros, la historieta que s'ha endut els 10.000 euros del premi, és una obra combativa i política, però des dels codis estrictes i rigorosos de la memòria històrica. L'autor observa els treballs arqueològics que es van fer el 2020 per desenterrar un poblat de barraques habitat pels treballadors del Valle i fa un retrat esfereïdor de les precàries condicions de vida d'aquelles persones i les seves famílies a través de la documentació científica, la sensibilitat artística i l'empatia humanista. Sobre un fons de pedra, les vinyetes mostren el context històric que va donar lloc a la construcció del monument, els treballs d'excavació actuals i el dia a dia dels treballadors voluntaris, que en contra del relat històric impulsat pel franquisme –i encara avui reivindicat des de l'extrema dreta– vivien en habitatges indignes i passaven gana i fred extrems.


El guanyador del premi va celebrar com "extraordinari" que les institucions públiques i l'ARA donin suport "un gènere minoritari com el còmic de no-ficció, que és una eina molt poderosa d'adquisició de consciència i coneixement". Pérez Ortiz va dedicar el premi als arqueòlegs "per la seva feina en defensa de la memòria històrica" i també "als companys de la revista M-21 que durant dos anys i mig vam estar treballant i defensant el còmic documental". 

El jurat del premi estava format per l'autora Laura Pérez Vernetti, la historiadora Elena Masarah, l'editor de Norma Luis Martínez, el divulgador del còmic Antoni Guiral, el periodista de l'ARA Xavi Serra i el guanyador de l'anterior edició del premi, el dibuixant Pep Brocal. Destaquen el “rigor històric i periodístic” amb què Cuelgamuros revela “una realitat desconeguda”, la seva “experimentació amb el llenguatge gràfic” i la “reivindicació del treball dels arqueòlegs i de la memòria d'un tema vigent i encara sense resoldre”.

L'altra historieta finalista, feta pel periodista i escriptor John Carlin i el dibuixant Oriol Malet, s'ha endut els 1.500 euros del segon premi. L'art de la guerra viatja al Salvador de mitjans dels 80 i posa el focus en la utilització que la guerrilla salvadorenya feia d'una emissora clandestina (Radio Venceremos) per minar la moral de l'exèrcit rival a través de la propaganda i la guerra psicològica. El jurat va valorar “la seva narració àgil i dinàmica, l’excel·lència en l'ús de tècniques periodístiques i recursos del còmic" i "una mirada transversal que posa en relació una guerra del passat amb els conflictes del present”.

El jurat del premi també va voler destacar una de les historietes enviades al premi, Camuflatge, de Glàfira Smith, per “la seva reflexió, des de l’absoluta naturalitat d’un grafisme experimental i molt personal, sobre el paper de les llengües en les cultures dels pobles i en la integració social dels seus ciutadans”. Smith ja va participar en la primera edició del premi amb la historieta Secrets de mare, que va ser una de les 15 que es van triar per formar part de l'antologia Vinyetari (Norma, 2021) juntament amb l'obra guanyadora, de Pep Brocal, i les dues finalistes, de Berta Cusó i Ferran Vidal. Tant Camuflatge com L'art de la guerra i Cuelgamuros formaran part d'una antologia editada per Norma, juntament amb altres de les obres rebudes en la segona edició del premi.

El Premi ARA de Còmic en Català és una iniciativa de l’ARA amb la col·laboració de Norma Editorial i el suport de la secretaria de Política Lingüística. Precisament el seu secretari general, Francesc Xavier Vila, va tancar l'acte de l'anunci dels premis comprometent el seu suport al Premi ARA de Còmic per reforçar la presència del català en sector del còmic en tots els seus àmbits, "des de les publicacions més blanques i infantils a les més canalles". "Necessitem que tots els sectors de contribueixin a la completesa de la cultura catalana, i el còmic és una eina per al coneixement, per al plaer i, per tant, per tenir una societat millor", ha afirmat Vila.


Font: Diari Ara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada