04 de novembre 2021

Crònica del 27 Manga Barcelona

Del divendres 29 al dilluns 1 de novembre, va tenir lloc el 27 Manga Barcelona, un retorn molt esperat, ja que l'any passat per motius ben coneguts va haver-se de celebrar per Internet. El saló s’ha celebrat en 70.000 m2 (Palau 1, els dos pisos del Palau 2, el Palau 5 i la Plaça Univers), el 80% d'expositors habituals i més de 122.000 visitants (el 80% del 2019).


Enguany hi hem tornat a ser-hi, el divendres en Pau-B "Gargotaire" i el dissabte en Marc "Llop Segarrenc", ambdós amb acreditació. Al Twitter de ComiCat en Llop Segarrenc va crear un fil fent una crònica en directe del que va visitar, centrat a les xerrades que va assistir. Amb acreditació, s'entrava directament al Palau 1. En aquest palau hi havia diverses botigues de marxandatge, algun estand editorial, la zona Game de videojocs i l'espai Japan Experience.


Sortint a la plaça Univers, ens trobàvem amb l'absència de l'envelat de l'escenari, un cost prescindible per la situació actual. Aquí hi trobàvem els Food Trucks, la Dance Stage i l'exposició commemorativa Manga Revival, de la història d'aquest saló, que fa dos anys ja hi era, això sí actualitzada amb les dues darreres edicions, la 25a i la Limited Edition virtual de l'any passat.


Des de la plaça, es podia accedir als Palaus 1, 2, 5. Al Palau 2, vam visitar el gran estand de la magnífica gent del Racó del Manga, podcast setmanal sobre manga i anime en català, que en aquesta edició del Manga Barcelona han fet una grandíssima feina informativa. Vam saludar a en Marc Peréz i en Xavi Omella. També vam visitar l'estand d'en Magori. Ja hi tenien disponible La sèrie de la teva vida GT, saludant-lo a ell i també a en DAC, ambdós coautors del còmic.

En aquest palau també era on hi havia la gran majoria d'estands, entre els de marxandatge i els d'editorials. Hi havia la Zona Fanzines, l'Artist Alley, l'espai Taller Manga, l'espai Manga Sport



A l'ala anterior hi havia l'estand d'Ooso Comics, així que vam anar a saludar-los i parlar-hi una estona. Com darreres novetats seves hi ha via el segon volum de Kamen Rider i el segon i darrer volum de Dororon Enma-kun presentat en aquest saló.




Anant a l'ala posterior, hi havien els grans estands editorials: Norma Editorial, Panini Comics, Planeta Cómic amb l'estand de la revista Planeta Manga, Milky Way i també la distribuidora d'anime Selecta Visión. Eren absents al saló, ECC i Ivrea. En alguns, es feien cues per culpa de les normes d'aforament.



Vam entrar a l'estand de Planeta per donar-hi un cop d'ull, especialment al seu catàleg de manga en català: les diverses sèries de Bola de drac, Naruto i Detectiu Conan, i ves per on a la presentació de novetats ens van donar bones notícies. Més endavant en parlem.




Pujant al pis superior, hi havia el Gran Escenari, a diferència d'altres anys que era a la plaça Univers.  Justament el dissabte a les set de la tarda, hi havia el concert Tenkaichi Musical, amb cançons d'anime en català amb Elia Periwinkle, Aventura x Japó, Jerry Brown i Cristina de Younenki. També hi havia l'espai Cosplay Help i el Meet & Greet Artists.



Al Palau 5 era on s'hi feien gran part de les conferències i projeccions de films. A la planta baixa hi havia l'espai Nihon Riyori, on es van fer els tallers de cuina.
 

El dissabte a les 14 hores, a la Sala Manga 5, el Racó del Manga va portar a terme una xerrada sobre l'estat de l'anime en català. Per part d'ells hi havia en Marc Pérez i en Xavier Omella, i com a convidats hi havia els actors de doblatge Albert Trifol i Núria Trifol.

Fem un copiar i enganxar del que vam publicar al fil del Twitter:

En Marc Pérez va començar l'acte presentant el seu podcast: més de 100 programes amb periodicitat setmanal i en català. Un dels espais del programa és el Tenkaichi Musical, cançons d'anime cantades en català que oficialment mai s'han cantat en català. La Núria Trifol va agrair la feina que fa el Racó del Manga. Són 21 actors de doblatge d'anime en català que col·laboren amb el podcast en les cortinetes.

L'estat de l'
anime en català és greu. En prou feines es doblen sèries, aguanta Detectiu Conan, en canvi de films en van arribant. L'Albert Trifol fou molt crític amb TV3 i la Generalitat, per la situació crítica d'anime en la nostra llengua, i les plataformes no hi estan posades. També va demanar qualitat en els doblatges, pagant el que toca per tenir un producte com pertoca. Els espectadors han de fer soroll quan un producte no té bona qualitat i perquè hi hagi més doblatge en català, van dir l'Albert i la Núria.

En Xavi Omella va agrair i va demanar doblatge en català per tota aquella gent que té alguna discapacitat visual com ell mateix. En Marc Pérez van comentar que un dels factors de l'absència de doblatges en català ja fets a les plataformes és per motius tècnics d'adaptació d'àudio pel cost que els implica. També creu que l'absència de nous doblatges en català és perquè hi ha motius polítics, que no interessa promocionar-lo.

Abans de posar punt final, i va haver el torn de preguntes per part dels assistents. Una de les preguntes dóna a veu les males praxis d'alguns estudis de doblatge buscant el màxim benefici.

Certament va ser una conferència molt interessant i participativa. Aquesta va ser una de les tres conferències en català (oficialment) que hi va haver al saló. Diumenge, des de Parlem-ne, se'n va organitzar una sobre Detectiu Conan i dilluns, una sobre el Canal 3XL. Totes van ser molt concorregudes. 
 
També el dissabte a les 17 hores i a la Sala Manga 6, l'Oriol Estrada i l'Eduard Terrades van parlar sobre Kamen Rider
 
 
Com que érem poquets i com se sol dir, tots en coneixíem, la xerrada es va fer en català. Sense entrar en profunditat,
ha estat una sèrie amb baixades i pujades, i per tant es van buscar fórmules per reconduir la situació: això va donar lloc que apareguessin tota mena de Kamen Riders. Cada any, una nova sèrie, amb un nou Kamen Rider. Pels qui s'hi vulguin introduir, l'era Heisei de Kamen Rider és una bona manera per a fer-ho. I el que ens va quedar molt clar és de la importància de les joguines, que al cap i a la fi és d'on es fan els beneficis. Recomano molt aquest fil de l'Oriol Estrada on va un extens repàs d'aquesta sèrie tokusatsu. 


Les noves llicències de manga en català
 
El dissabte a la Sala Manga 6 (Palau 5), a les 10 hores, Ooso Comics va fer la seva presentació editorial, la qual des del Twitter de ComiCat en vam fer un seguiment i difusió, com he dit abans. Després de repassar el seu catàleg i les novetats que van treure per aquest Manga Barcelona, sent les seves darreres publicacions el segon volum de Kamen Rider, i el segon i darrer de Dororon Enma-kun, que ha sortir per aquest saló. Tot seguit mitjançant un vídeo, van anunciar la seva nova llicència, Himitsu Sentai Gorenger, de Shôtarô Ishinomori, la versió manga de la primera sèrie televisiva Super Sentai, sèries que encara s'emeten avui en dia, i que al seu dia, van ser adaptades a les sèries Power Rangers. L'origen d'una de les altres franquícies tokusatsu també per part del Rei del Manga. El manga es va publicar a la revista Weekly Shōnen Sunday del 4 de maig de 1975 al 17 d'agost de 1975. Ooso Comics el publicarà en un sol volum d'unes 300 pàgines i també en català!!!! Primera gran llicència del dia, i especialment per mi, sent seguidors de les sèries Super Sentai.

Abans d'acabar l'any, arribarà el tercer i darrer volum de Kamen Rider  i de cara el febrer de 2022, Himitsu Sentai Gorenger.




                 

Kamen Rider i Akarenger de Gorenger, pioners de dues grans franquícies tokusatsu
 

També dissabte a les 7 de la tarda va tenir lloc la presentació de Planeta Cómic. En mostrar el vídeo de noves llicències, van mostrar el seu catàleg en català, obres que ja he comentat una mica més amunt:


I si això va sortir és perquè tot seguit van mostrar les dues obres noves que publicaran en català de cara a Sant Jordi de l'any vinent: El shônen d'èxit My Hero Academia i el clàssic d'Akira Toriyama que finalment li ha arribat el torn: Dr. Slump. Sense dubte dues magnífiques notícies!!!



També van anunciar dues obres de Bola de drac que també ens arribaran en català: Super Dragon Ball Heroes: Univers Mission i Univers Big Bang.



Al torn de preguntes, preguntats per com funcionava el seu catàleg en català, en David Hernando de Planeta va explicar que les dues sèries de Bola de drac Super, la sèrie vermella i la sèrie en volums funcionàvem molt bé. Naruto també està en creixement, el fet que molts volums els hagin reimprès ja sota el seu logotip n'és una bona senyal. També va comentar que Detectiu Conan continuaria.  També va aclarir que l'edició en català de My Hero Academia se'n publicaran de 2 a 3 volums mensuals per atrapar l'edició en castellà. D'aquesta sèrie actualment se n'han publicat 32 al Japó, i en castellà 28, el darrer aquest setembre. 

I en una altra pregunta sobre l'edició de Dr. Slump va comentar que seria amb sentit de lectura oriental, rústica amb solapes, no pas amb sobrecobertes, en part per disminuir costos i també per diferenciar-la de l'edició en castellà, i amb una traducció fidel a la versió animada en català. 
 
Un dissabte rodó doncs pel que fa a llicències de manga en català. Començant amb Himitsu Sentai Gorenger i acabant amb My Hero Academia i Dr. Slump. Obres per tots els gustos i per totes les edats. Que Planeta hagi fet aquesta passa, certament ho considerem important. 


En aquesta edició s'ha volgut prioritzar l'espai desocupat, s'ha notat doncs amb menys expositors, però també amb la manca d'exposicions, excepte la de Manga Revival. Com també mancaven associacions relacionades amb el Japó i l'entreteniment d'anys passats, com per exemple els bonsais. Podem entendre com en el cas de l'envelat de l'escenari, ha estat una estratègia de disminució de costos.  Malgrat tot, certament Ficomic, ha fet una bona feina, i creiem que ha estat recompensada pel gran nombre de visitants. Aquesta ha estat la nostra aventura en aquest 27 Manga Barcelona. D'aquí a un any segurament les coses seran molt diferents, però abans tindrà lloc el 40 Comic Barcelona, que segurament ja servirà per fer noves passes, i així poder-lo visitar amb més normalitat i amb l'esplendor que es mereix.


Text i fotografies de Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada