28 d’octubre 2021

Temps de rebel·lia. Aquells anys setanta

Títol: Temps de rebel·lia. Aquells anys setanta
Autor:
Lluís Juste de Nin
Publicat per:
Trilita Edicions, setembre de 2021
Format:
Cartoné - 96 pàgines - 225 x 305 mm - B/N
Preu:
19 €



El maig de l'any passat, en Lluís Juste de Nin ens va deixar. Dos mesos abans es va publicar Rossinyol que vas a França, la seva darrera obra publicada en vida. Ara bé aquest setembre, s'ha publicat una nova obra seva, la més personal de les que ha creat: Temps de rebel·lia, per part de Trilita Edicions.
 

L'any 2004 amb Columna Edicions, va publicar Els Nin. Memòries a llapis d'una família catalana. Fou però, partir del 2007, que any rere any, primer amb Edicions de Ponent, i a partir de la mort del seu editor Paco Camarasa, amb Trilita Edicions, amb l'Albert Mestres al capdavant, en Lluís Juste de Nin ens ha anat explicant diferents episodis de la història contemporània de Catalunya  o de personatges catalans que han estat rellevants. 

Ara amb aquesta obra pòstuma, ens porta el seu relat més personal, especialment ja que és la seva autobiografia en format còmic.

A Temps de rebel·lia, amb el subtítol Aquells anys setanta, viurem aquesta dècada convulsa amb els darrers anys del franquisme i el que anomenem Transició democràtica. Per introduir-nos comencem fent un repàs d'aquells moments que ha considerat determinants dels anys seixanta, tant històricament com estrictament personal, destacant com va conèixer la Neus, la noia qui esdevindria la seva esposa i mare de la seva filla, l'escriptora Tània Juste. La part familiar serà molt important com no podria ser d'altra manera en una autobiografia, i aquesta part conviurà amb la part política que va marcar tant a en Juste de Nin en aquells llargs anys.

Veurem la diversa gent que va conèixer, molts d'ells esdevenint rellevants i coneguts en els seus camps. La seva entrada al PSUC, i per tant esdevenint part de la lluita antifranquista, en els darrers anys de la dictadura. I ja amb la dita Transició democràtica, com amb la fagocitació del PSUC per part del Partit Comunista espanyol, va entrar a formar part dels diferents moviments independentistes catalans del moment. Tal com va dir el seu parent Andreu Nin, l'alliberament social va acompanyat de l'alliberament nacional, i en Juste de Nin va seguir el mateix camí.

Acabem aquesta crònica amb els dos primers anys de la dècada dels vuitanta, posant d'exemples amb en Jordi Pujol esdevenint nou president de la Generalitat, l'abril de 1980; l'intent de Cop d'Estat del 23 de febrer de 1981 i posant punt final amb en Felipe González esdevenint president del Govern espanyol, l'octubre de 1982, amb uns darrers paràgrafs dedicats a com el PSC va ser devorat pel PSOE.
 
En les seves obres anteriors, en Lluís Juste de Nin ha creat diversos protagonistes, a Temps de rebel·lia ell és el protagonista, relatant-nos uns anys de la seva vida, uns anys molt intensos i importants per ell com per la història recent de Catalunya. El que he mencionat aquí són quatre pinzellades del que veurem i llegirem al llarg de llibre, uns anys que molts dels lectors, com el meu cas, no vam viure, i que aquest ninotaire clandestí d'aquells anys setanta ens ha volgut compartir i llegar en aquest llibre que ara podem gaudir.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada