08 d’octubre 2020

Excel·lent acollida del Premi ARA de Còmic en Català.

La llengua catalana és objecte per primer cop d'un guardó en el sector del còmic 

 

162 obres opten a la primera edició del Premi Ara de Còmic en Català amb el suport de Política Lingüística 

Imatge del Premi
 

El Diari ARA, la Direcció General de Política Lingüística i Norma Editorial cooperen per situar en l’entorn cultural un guardó que fomenta l’oferta de còmic en català. La primera edició del Premi ARA de Còmic en Català, amb suport de la DGPL del Departament de Cultura, ha tingut una gran acollida amb 162 obres que hi opten. El premi fomenta que creixi l'ús del català en l'àmbit del còmic adult i els nous gèneres de no-ficció en aquesta llengua. 

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, participarà en el jurat presidit pel dibuixant i ninotaire de l'ARA Manel Fontdevila, un dels humoristes gràfics de referència del país. També integren el jurat el divulgador de còmic i cap d'exposicions de Ficomic Antoni Guiral, la directora del màster en il·lustració i còmic d'Elisava Mery Cuesta, el crític de còmic i membre de l'ACDCómic Marc Charles, l'editor de còmic europeu de Norma Editorial Luis Martínez i el periodista de l'ARA i coordinador del concurs Xavi Serra. 

El certamen va tancar l’admissió d'obres el 31 d'agost. La xifra, que supera les previsions més optimistes, expressa de forma nítida el potencial del còmic adult en català. 

Al premi hi opten obres de gran diversitat de registres, temàtiques i estils, que dibuixa un panorama d'una riquesa fora de dubte. Entre les 162 historietes rebudes –d'un mínim de vuit i un màxim de catorze pàgines– n'hi ha de caràcter autobiogràfic, assaigs històrics, reportatges periodístics, obres divulgatives, de gènere híbrid i experimentals. El coronavirus i el confinament són temes que hi apareixen sovint, però també abunden els treballs sobre memòria històrica, política o problemàtiques socials, i també històries més personals i introspectives. 

Amb més de 35 anys d'història, Norma Editorial és una empresa especialitzada en l'edició de còmics amb seu a Barcelona i serà l’encarregada de publicar el recull amb l’obra guanyadora i la selecció de finalistes. Norma Editorial ha publicat els principals autors del panorama internacional. Disposa d'un web amb la seva oferta en llengua catalana: http://normaeditorial.cat/ 

El jurat es va reunir a finals de setembre per triar l'obra guanyadora, dotada amb 10.000 euros, i les dues obres finalistes, dotades respectivament amb 750 euros. L'anunci dels guanyadors es farà públic en un acte que es preveu de celebrar a finals d’octubre amb totes les mesures sanitàries exigides.

 

Font: Direcció General de Política Lingüística Twitter 

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada