03 de maig 2020

Torna a la venda la revista ADN, la primera revista de còmic de Formentera

ADN, la primera revista de còmic de les Illes, feta a Formentera, torna 20 anys més tard amb el primer número de la nova era. Aquest còmic torna amb els autors de sempre i molts altres de nous


https://i1.whakoom.com/small/38/31/a18b6a2525634cee922a22706e5bde83.jpg
Des del passat dia de Sant Jordi, torna a sortir a la venda a totes les llibreries de Formentera i algunes d’Eivissa la revista ADN. Es tracta de la primera revista de còmic de les Illes, feta a Formentera, que torna 20 anys més tard amb el primer número de la nova era.

Aquest còmic torna amb els autors de sempre i molts altres de nous, segons informen en una nota de premsa Espai F_ i el col·lectiu ADN.

El col·lectiu ADN

Col·lectiu ADN va ser el nom amb què es va promocionar públicament un grup de dibuixants, guionistes, poetes, pintors, artesans, etc. a Formentera a partir de 1985 i fins a l’actualitat. Aquests artistes i escriptors, la majoria formenterers, però també de Barcelona, Eivissa i l’estranger, publicaren els seus treballs en els fanzines ADN i Cosmos Factory.

Els fanzines ADN (1985-1992) i COSMOS FACTORY (1994-1998)

Les publicacions del Col·lectiu ADN nasqueren en el context del boom del còmic a Espanya, als anys 80, i de la consegüent eclosió dels fanzines. En els seus inicis, el fanzine ADN fou de les primeres publicacions de còmic en català als territoris de parla catalana i la primera a les Balears (abans inclús de l’aprovació de la Llei de Normalització Lingüística el 1986).

Les influències formals són el còmic d’autor provinent dels Estats Units i del còmic francobelga, encara que també hi ha traces del còmic satíric i underground espanyol. La temàtica d’aquests fanzines fou bàsicament la ciència-ficció i la fantasia heroica, encara que aviat s’hi afegí la història i cultura popular tradicional formenterera i, en les darreres etapes, agafaren protagonisme temàtiques i ambientacions més urbanes i contemporànies. Tot això, sovint acompanyat d’un missatge crític en sintonia amb les principals lluites socials de Formentera a final del segle XX. Al llarg dels anys, aquestes dues revistes anaren incorporant gèneres nous al costat del còmic: poesia, relat breu, crítica, divulgació…

Entre els noms que varen aparèixer amb major assiduïtat a les publicacions del Col·lectiu ADN es troben Juan Moreno, Pep Morna, Vicent Escandell i Vicent Ferrer. Per les pàgines d’ADN i Cosmos Factory passaren autors com Vicent Roig-Francolí, Juanjo Sarto, Luis Alberto Maldonado, Alfredo Boto, Georges Bess, Enric Riera, Antoni Tur «Gabrielet», Joan Marí de la Fuente, per citar alguns creadors dels quals, juntament amb Juan Moreno, han tengut notable projecció enllà de Formentera i han consolidat reconegudes carreres en els àmbits de la pintura, la il·lustració, l’escriptura i la comunicació.

Edició commemorativa 2015

https://i1.whakoom.com/large/19/30/3e015a4513f04efb8e86e85a23cdc5f4.jpgFa cinc anys, l’Àrea de Cultura del Consell Insular de Formentera reedità en un volum de més de 400 pàgines els 11 números de les revistes ADN i Cosmos Factory publicats entre 1985 i 1998, per commemorar els 30 anys de l’aparició del Col·lectiu ADN (1985). Aquesta edició va afavorir la retrobada entre els participants i va ser l’embrió de la nova etapa de l’ADN (2020).


La nova era de la Revista ADN

La revista ADN torna, amb nou material, al cap de 20 anys. I es beneficia de la revolució digital, que permet, especialment, l’ús del color per primera vegada en la seva història. En aquest primer número apareixen col·laboracions en diferents gèneres. Sobretot el còmic, però també la narrativa breu, la il·lustració, la poesia, la crítica i la divulgació històrica.

En aquest primer número publiquen un total de 16 autors. Alguns d’ells ja havien participat en la primera etapa de la revista (Juan Moreno, Vicent Ferrer, Jordi Soldevila, Joan Torres, Neus Costa, Santiago Colomar, Joan Francesc Ferrer i Alfredo Boto). Altres creadors que han estat incorporats per a aquesta nova etapa són: Guillem Marí, Joan Escandell, Lluís Ferrer Ferrer, Paula Tikas, Jan Ribas, Pilar Mena, Xico Mayans i Cecília Lemoine. Entre els autors, destaquen:

• Joan Escandell. Dibuixant de còmic eivissenc, jubilat, cèlebre artista de l’editorial Bruguera. Va treballar per a la Disney i fou un dels dibuixants del Capitán Trueno i de la col·lecció Joyas Literarias Juveniles. Ha realitzat una història de 2 pàgines exclusivament per a la nostra revista, amb guió de Vicent Ferrer.
• Guillem Marí. Il·lustrador eivissenc que ha treballat com a colorista per a la Marvel Comics Group. Una figura amb molta projecció en el món del còmic.
• Lluís Ferrer Ferrer, guionista, novel·lista i crític eivissenc de còmic. És també un rigorós col·leccionista de còmics.
• Juan Moreno. Formenterer, és el «vaixell insígnia» del Col·lectiu ADN. Ha publicat a les revistes El Víbora i Makoki i ha dut a terme exposicions individuals I col·lectives arreu de les Illes Balears. És l’autor de la portada d’aquest primer número.
• Santiago Colomar. Formenterer. Doctor en Història, escriptor i reconegut comunicador i divulgador. En aquest primer número parla sobre la defensa de Formentera en l’època de la pirateria.
• Els autors restants provenen d’oficis diversos no artístics: agent mediambiental, capità de la Marina, professorat, periodisme, etc. La col·laboració més llunyana en aquest primer número prové de Madrid (el dibuixant Alfredo Boto).


Font: Formentera avui 

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada