05 de juliol 2019

Dos títols d'Astronave: "La Leyla descobreix el silenci" i "Els calçotets del llop. Elàstics i fantàstics!"

La bona gent de Norma Editorial s’obre camí al món de la literatura infantil i juvenil amb un nou segell anomenat Astronave. I això està molt bé si tenim en compte que, a més de la seva reconeguda experiència i bon olfacte editorial, ens oferiran també edicions en llengua catalana. De fet, disposen d’un web amb tota la seva oferta en català.

Amb aquest motiu, situant-nos a la frontera que agermana el llibre il·lustrat i el còmic, ens fan arribar dues obres que hem pogut provar amb les criatures i que ara comentarem:


La Leyla descobreix el silenci
Galia Bernstein
Cartoné, 32 pàgines, color, 14,95 €

A partir de 3 anys. 
Descobreix el poder de la meditació amb l'entremaliada Leyla. La Leyla té una família molt gran. Són sorollosos, primmirats i sempre estan enfeinats. I ella necessita un descans. Trobarà la Leyla una mica de tranquil·litat amb l'ajuda d'un nou amic? 

Aquests és un llibre tan bellament il·lustrat que ben bé podria passar sense cap contingut. I ho dic des de l’òptica infantil, ja que massa sovint trobem llibres que visualment agraden més els adults més que no els menuts. El fet de poder detenir-se en les imatges ajuda a poder-lo interpretar correctament, donat que parla de quan ens cal estar en pau amb nosaltres mateixa, de relaxar-nos i prendre consciència d’allò important. Explicat així potser sonar un pèl allunyat de l’interès d’una criatura “a partir de tres anys” però sembla ser que funciona perfectament si la fem entrar al joc. Per cert, la Leyla i la seva família són babuïns, cosa que ja d’entrada és un punt a favor, òbviament!


Els calçotets del llop. Elàstics i fantàstics!
Wilfrid Lupano, Mayana Itoïz, Paul Cauuet
Cartoné, 40 pàgines, color, 13,95 €

A partir de 3 anys. 
Tercer volum del llop més famós! El bosc està en plena ebullició: aviat començarà la cursa «Ràpid i furiós»! Tot i així, sembla que hi ha algú que no està tan content com la resta. Tots els cartells de la carrera estan destrossats! Qui n'és el responsable? Si a tothom li agrada la cursa! El llop que porta calçotets comença a investigar i descobreix que l'autor de les destrosses no és la bèstia ferotge que tothom ha imaginat...

Aquest llibre sí que ja és clarament un còmic, i un que demana una lectura com a tal, és a dir, del dibuix i del text per ordre seqüencial, posant atenció en les vinyetes, les expressions, els gestos, l’escenari, el significat del text, etc. I és també una divertida aventura on el nostre llop dels calçotets a ratlles haurà d’ajudar un ocellet a vèncer la seva por. Ja sabeu que la por porta a l’odi, i l’odi al costat fosc, i això no ho podem permetre! En aquest cas, del que parla el llibre és de les nostres limitacions i més concretament de la discapacitat, de com enfrontar-nos-hi i, per suposat, de l’autoestima. Sí, de nou tenim un ensenyament diguem-ne elevat en un llibre infantil, i de fet s’hi dediquen unes pàgines directament a converses sobre sentiments. Però el cert és que la part d’aventura s’acaba imposant i resulta prou divertit, sobre tot quan... bé, ja ho descobrireu. L’apartat gràfic també és molt atractiu i els nombrosos destalls que s’hi inclouen conviden a rellegir-lo per recrear-s’hi.

Marc Pastor i Sanz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada