24 de maig 2019

Homenatge a Catalunya

Títol original: Homenaje a Cataluña (versión gráfica)
Autors: George Orwell (novel·la original), Andrea Lucio (il·lustracions),  Jordi de Miguel Capell (guió)
Traducció de: Jordi Ainaud i Escudero
Publicat per: Rosa dels vents, març de 2019
Format: Cartoné - 144 pàgines - 196 x 246 mm - B/N i Color
Preu: 19.90€






El meu primer contacte amb alguna obra d'en George Orwell, fou 1984, publicada originalment el 1949, que vaig llegir en català ja fa força anys. 1984  és una visió d'una societat totalitària on la gent és absolutament controlada pel conegut Gran Germà.

En George Orwell, fou un home d'esquerres, però això no li va impedir criticar la Revolució Russa i satiritzar la corrupció de l'antiga URSS en els seus primers temps, tal com ens mostra en un altre llibre seu, La rebel·lió dels animals (Animal farm) publicat el 1945.

En George Orwell, sent el seu nom real Eric Arthur Blair, va néixer el 1903, i per tant per edat no va participar e la Primera Guerra Mundial, això el va marcar, participar en un conflicte bèl·lic seria una cosa pendent en la seva vida, i en esclatar la Guerra Civil espanyola no va dubtar ajuntant-se al bàndol republicà des del POUM. 

Homenatge a Catalunya (Homage to Catalonia) és el relat de les seves vivències en aquest conflicte bèl·lic. Va arribar a Barcelona el desembre del 1936, fins ls juny de 1937. Les estades a Barcelona va viure els diferents estats d'ànim de la ciutat, es va endinsar al mig de la guerra en el front d'Aragó però també va ser present a les lluites internes dins del bàndol republicà entre les seves diferents faccions. Finalment un ferida al coll, el qual va sobreviure, i després la persecució envers el POUM va ser determinants per finalment marxes de Catalunya. Però aquests sis mesos que hi va ser present van ser determinants per conèixer el conflicte, si més no des d'un punt de vista, i donar-lo a conèixer en el llibre que va escriure. Això i alguns elements més és el que veurem en aquesta adaptació a còmic a càrrec d'en Jordi de Miguel i l'Andrea Lucio.

El llibre original no l'he llegit, però després d'haver llegit aquesta adaptació, es pot veure que no és una adaptació diguéssim pàgina per pàgina de l'obra original, però tot i això, crec que els autors han sabut mantenir la seva essència. Tot adaptant a còmic aquells episodis més essencials que l'Orwell explica al llibre, així ho entenc, per transmetre el passat i el relat original, s'hi barregen moments del present, per donar-hi un punt de vista actual al relat orwellià, també contraposant el passat i el present. Així sobre aquests moments del present comencem amb una trobada del novembre de 2018 amb en Richard Blair, el fill adoptiu d'en George i la seva esposa Eileen. Però la part més important és l'entrevista dels autors a en Miquel Berga, professor de la literatura anglesa de la UPF, el gener del 2017, i que s'ha plasmat tot combinant fotografies i núvols amb text, apareixent al llarg del còmic.

Així els dos autors d'aquest còmic, d'aquesta manera imaginativa, barrejant passat i present, il·lustració i fotografia, han sabut transmetre aquesta obra d'en George Orwell, i fent-li justícia, el lector captarà les diverses vivències d'Orwell durant la Guerra Civil espanyola, podent-li obrir les ganes d'endinsar-se en l'obra original. 


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada