07 d’abril 2019

El 37 Comic Barcelona tanca una edició que ha reunit aficionats veterans i nous públics

El 37 Comic Barcelona tanca avui les seves portes a Fira Barcelona Montjuïc després de tres dies que, un any més, han reunit milers de visitants entre aficionats a la historieta i públic en general. Una edició que ha consolidat les novetats introduïdes l'any passat -com l'espai Comic Kids- i que també ha ofert d'altres canvis que han tingut una gran acollida com el Forum Comic Barcelona, amb plens a gairebé totes les sessions. En total, més de 112.000 visitants han passat pel recinte entre divendres 5 d'abril i diumenge 7 d'abril.



La directora de Comic Barcelona, ​​Meritxell Puig, ha destacat el fet que "el públic ha omplert cada dia els nous espais que s'han ofert" i també "l'increment d'expositors, que s'ha traduït en la presència de més editorials, més llibreries, més fanzines i més autors exposant i venent la seva obra". Segons Puig, el certamen manté la direcció d'integrar "activitats pensades per a un públic ampli i d'altres que resultin interessants per l'expert lector de còmic, dos aspectes que s'han combinat en la mostra dedicada a Stan Lee".

Entre les novetats del 37 Comic Barcelona destaca la primera edició d'unes Jornades Professionals dins la zona Comic Pro, l'espai de networking en el qual col·labora Acción Cultural Espanyola (AC/E), que ha acollit 199 entrevistes de treball (un 47% més que l'any passat). També s'ha creat l'espai Alter ComicBarcelona amb la intenció de potenciar i impulsar editorials petites, independents, alternatives o de recent creació, mentre que en el nou Forum Comic Barcelona s'han celebrat xerrades amb autors, alguns d'ells relacionats amb les exposicions.

Amb un caràcter més lúdic s'ha estrenat l'espai Comic Stage, on s'han celebrat actuacions i han participat cosplayers, mentre que a Comic Experience hi ha hagut tallers dirigits als més joves amb la col·laboració de l'Escola Joso.  Meritxell Puig també ha subratllat "la faceta més solidària" de Comic Barcelona; d'una banda, amb l'espai de còmic en viu de Dibujos por Sonrisas, que pretén recaptar donatius per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques als camps de refugiats; i la subhasta a benefici de l'ONG Open Arms inclosa a l'exposició Stan Lee & The American Comic Book.  D'altres exposicions han estat dedicades a l'obra de la dibuixant i guionista Laura Pérez Vernetti, guanyadora del Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona de l'any passat; a Pinturas de guerra, d'Ángel de la Calle, premi a la Millor Obra el 2018; Ana Penyas, premi a l'Autora Revelació (patrocinat per la Fundación Divina Pastora) de l'any passat; al dibuixant Josep Solana Joso, fundador de la prestigiosa Escola Joso; i a la relació entre la música i els autors de còmic alternatiu, entre d'altres. A més, Comic Barcelona ha consolidat la seva col·laboració amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb una mostra sobre el nou Corto Maltès de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero.

Alguns dels grans noms del còmic internacional han visitat el 37 Comic Barcelona aquests dies, entre ells l'alemanya Barbara Yelin; els nord-americans Daniel Clowes, Devin Grayson i Lee Bermejo; els francesos David Tap i Mathieu Reynès; el croat Igor Kordey; els francesos Jérôme Hamon i Timothé Le Boucher; els italians Matteo Scalera i Milo Manara; el belga Olivier Schrauwen; el brasiler Rafael Albuquerque; l'argentí Tute o l'holandès Typex.  També ens han acompanyat durant aquests tres dies autors nacionals de gran prestigi com Ana Galvañ, Mamen Moreu, Ángel de la Calle, Max, Miguelanxo Prado, Pere Pérez, David López, Clara Soriano, Mikel Janín, Ana Penyas, Belén Ortega, Laura Pérez Vernetti, Carlos Pacheco o Salvador Larroca.

El Gran Premi d'aquest any ha estat per al guionista Antonio Altarriba. D'altres guardons han premiat ¡Universo!, d'Albert Monteys (Millor Obra d'Autoria Espanyola), El árbol que crecía en mi pared, de Lourdes Navarro (Millor Obra Infantil/Juvenil, una de les novetats d'aquesta edició), Lo que más me gusta son los monstruos, d'Emil Ferris (Millor Obra Estrangera), Maria Medem (Autora Revelació Premi Fundació Divina Pastora), Saxífono (Millor Fanzine) i Desmesura, de Fernando Balius i Mario Pellejer (Premi Popular).

Des de FICOMIC agraïm la participació del públic assistent, així com la dels autors i autores, editors, distribuïdors, llibreters i totes les empreses i entitats expositores. Tot això sense oblidar-nos de la gran difusió dels mitjans de comunicació, que han contribuït a l'èxit del 37 Comic Barcelona. També agraïm la confiança de Nintendo com a patrocinador oficial del certamen. Així com de les institucions com el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya; Ajuntament de Barcelona; Ministerio de Educación, Cultura y Deporte; Acción Cultural Espanyola (AC/E); Carnet Jove; de l'Escola Joso; Fundación Divina Pastora i de l'Institut Ramon Llull.

A partir d'aquest moment, comencem a treballar en el 38 Comic Barcelona. Abans celebrarem un aniversari molt especial, el XXV Saló del Manga de Barcelona, ​​del 31 d'octubre al 3 de novembre de 2019, al mateix recinte firal.

Font: Comic Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada