10 d’abril 2019

Crònica del 37 Còmic Barcelona

Del passat 5 al 7 d'abril va tenir lloc el 37 Comic Barcelona, el qual com a primers canvis visibles importants són el canvi de nom de l'esdeveniment, abandonant els termes "saló" i "internacional", i la reducció d'un dia, passant de 4 a 3 dies de duració. Enguany el Saló del Còmic ha comptat amb més de 112.000 visitants.


Enguany ComiCat hi hem tornat ser-hi presents al llarg dels tres dies de l'esdeveniment. Estant acreditats, s'entrava directament al Palau 5.  Tot just entrant, trobant-nos al nivell 1, a l'esquerra hi havia l'exposició dedicada a Stan Lee & The American Comic Book, cocreador dels principals superherois de Marvel Comics, qui va morir el passat novembre de 2018, fent un repàs a la seva vida i trajectòria creativa. Mencionar la lamentable situació dels textos en català als dos laterals del plafó principal de l'exposició.


Tot seguit baixant al nivell 0, a la dreta hi trobàvem les exposicions dedicades a Vibracions Underground: Interferències entre el còmic i rock and roll i a Laura Pérez Vernetti: La resistència poètica, sent la guardonada al Gran Premi del Saló del 2018, i també l'espai de xerrades Forum Comic Barcelona.


A l'esquerra hi havien més exposicions, les dedicades a Ana Penyas, l'Autora Revelació 2018, la de Pinturas de guerra d'Ángel de la Calle, la Millor Obra d'Autor Espanyol 2018,  la dedicada a en Josep Solana "Joso" i l'espai de còmic en viu de Dibujos por Sonrisas - Otros mundos. Un esdeveniment benèfic, ja present l'any passat on els autors convidats realitzarien il·lustracions, les quals seran subhastades i els beneficis estaran destinats a les persones refugiades. Als nivells superiors d'aquest palau, el 2 i el 3, hi havia l'auditori i diverses sales on el llarg del Saló van tenir lloc diversos esdeveniments com xerrades, presentacions de novetats i trobades amb autors com també el lliurament de premis del Saló.



Sortint a la Plaça Univers hi trobàvem Food Truks i un espai reservat per jugar a Laser Tag. Anant al Palau 1, hi havia la Fan Zone, amb estands d'Star Wars i d'Stark Trek, juntament a una zona de Soft Combat. També hi havia més Food Truks i la Comic Stage, un espai on van tenir lloc actes  musicals com balls, karaoke, concerts i també cosplay.


L'últim  palau visitable era el Palau 2, la seva planta inferior només, ja que la superior estava tancada com també ho estava el Palau 4. Començant per la part esquerra de la part anterior, una cosa observada fou la presència de tres estands dedicats a Tintín, dos quasi amb exclusivitat, portant les noves edicions de Les joies de la Castafiore, publicades conjuntament per Trilita i Zephyrum. Dos eren el Cantonet "El racó tintinaire" i The Tintin Shop, i el tercer evidentment era l'estand de Trilita - Coeditum. A l'ala esquerra del Palau hi havia més estands.



Un altre estand present a la part esquerra d'Ooso Comics. Tenint un any d'existència estan fent un gran treball en publicar manga en català, mangues els quals relacionats amb obres d'en Go Nagai, i unad'elles justament d'autoria seva, el clàssic Cutie Honey, que fou novetat novetat d'aquest passat gener, la qual la seva edició és de les més completes del mercat internacional aportant més pàgines que d'altres edicions. Per aquest Saló, la novetat que presentaven era Mazinger Otome, una obra d'un sol volum. Parlant amb la seva editora, l'Olga Resina, la idea és publicar pròximament el quart i últim volum de Mazinger Angels, per a després ja dedicar-se a Dynamic Heroes. La idea és que hi hagi una periodicitat bimestral entre volums. 


Anant cap a la part dreta, hi havia l'Alter Comic Barcelona, un espai reservat a petites editorials, la Zona Fanzines i l'Artist Alley, zones reservades a fanzines, autors, auto-editors i similars. Així doncs pel que fa al còmic en català, hi havia l'estand de Sudando Tinta Ediciones que enguany ha publicat el seu cinquè fanzine, Espai, i autors com en Carles Roman que presentava el segon volum de Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries, i a més ja està preparant el segon volum del renovat Drac Català. Un altre autor present era en Joan Mundet, autor de Capablanca, el qual el segon volum en català, Dues morts, va sortir l'any passat.



Passant a l'ala dreta del Palau 2, hi havia l'espai Comic Kids, creat l'any passat, el Comic Experience, un espai de creació de còmics, i també altres exposicions: Spirou 4rights, els articles de la declaració dels Drets Humans dibuixats a la revista Spirou,  el VIII Concurs Escolar de Còmic de Barcelona, Lucky Luke versió 2.0: La diligència, una versió del dit àlbum on cada pàgina és d'un dibuixant diferent, els 20 anys del Concurs de Còmic de Nou Barris de Barcelona i la Beca Carnet Jove Connecta't al Còmic del 2018.





A la part posterior del Palau 2, on sempre acostumen a haver-hi les grans editorials com ECC, Norma, Penguin Random House, Panini i Planeta, també hi eren presents els estands de Món Còmic de El Corte Inglès i l'FNAC, l'estand de Selecta Vision i el del Departament d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Aragó, i enguany també hi havia la Zona Nintendo.
 

Aprofitant les sessions de firmes, vam poder parlar breument amb alguns autors tals com en Ricard Efa (Sola, Norma Editorial, 2018), l'Oriol Malet (Mandela i el general, Comanegra, 2019) i en Jordi de Miguel (Homenatge a Catalunya, Rosa dels vents, 2019), qui van agrair la nostra tasca en la difusió del còmic publicat en català i algun d'ells va comentar-nos com encara avui en dia, era complicat publicar còmic en català, i que en alguns casos, editorials i autors han de fer esforços de tota mena, per tal això sigui possible. S'ha d'agrair doncs que hi hagi aquest compromís per publicar en català.


Abans de visitar el pròxim 38 Comic Barcelona, de moment sense dates, tocarà visitar el XXV Saló del Manga de Barcelona, el qual se celebrarà de 31 d'octubre al 3 de novembre de 2019, de moment sense canvi de nom i mantenint els 4 dies. 




Text i fotografies per Marc Mensa "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada