27 de març 2019

Nous espais i més activitats participatives marquen la 37 edició de Comic Barcelona

Nous espais, noves activitats participatives, una nova categoria en els premis... Comic Barcelona, ​​el gran esdeveniment anual que la ciutat dedica al món de la historieta, arriba a la seva 37 edició amb la voluntat de conservar l'esperit que l'ha convertit en una de les grans cites culturals de Barcelona i, al mateix temps, de plantejar-se nous reptes, nous horitzons i nous públics. D'aquesta manera, el 37 Comic Barcelona -que se celebrarà del 5 al 7 d'abril a Fira Barcelona Montjuïc- incrementa les activitats lúdiques per a tots els públics, les que estan destinades als visitants i aficionats més fidels i aquelles que van adreçades als professionals del còmic.

 


Meritxell Puig, directora general del 37 Comic Barcelona, ​​ha presentat avui una edició "molt il·lusionant, que té la voluntat d'integrar i de ser punt de trobada, i que s'adreça tant als aficionats de sempre com al públic que encara no està iniciat en el còmic ". Puig ha destacat que aquesta edició "comptarà amb un 7% més d'expositors, la qual cosa suposa la presència de més editorials, llibreries, fanzines i autors ".

Comic Barcelona acollirà aquest any la primera edició d'unes Jornades Professionals dins la zona Comic Pro, un espai de networking -en el qual col·labora Acción Cultural Española (AC/E)- que a més oferirà un mercat de drets. Una altra novetat és l'espai Alter ComicBarcelona, ​​que neix amb la intenció de potenciar i impulsar editorials petites, independents, alternatives o de recent creació. Per la seva banda, a la zona Fòrum Comic Barcelona hi haurà trobades amb autors, alguns d'ells relacionats amb les exposicions.

Amb un caràcter més festiu, 37 Comic Barcelona estrena també l'espai Comic Stage, un escenari que acollirà actuacions i la participació de cosplayers, entre d'altres activitats, mentre que Comic Experience, que compta amb la col·laboració de l'Escola Joso, se celebraran tallers. I, després de la bona acollida de l'any passat, se celebra la segona edició de l'espai Comic Kids, un àrea pedagògica adreçada als més petits. Antoni Guiral, comissari d'exposicions, ha subratllat la celebració de "masterclass, taules rodones commemoratives, trobades, projeccions, concerts ... El visitant del Comic Barcelona haurà de triar molt bé a quines activitats assistir, perquè n'hi ha moltes".

Com és habitual, les exposicions tindran un lloc destacat a Comic Barcelona. Aquest any se celebrarà una exposició antològica dedicada a l'obra de la dibuixant i guionista Laura Pérez Vernetti, guanyadora del Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona de l'any passat. També hi haurà exposicions dedicades a altres dels premis de l'edició anterior: el còmic Pinturas de guerra, d'Àngel de la Calle, premi a la Millor Obra el 2018, i a Ana Penyas, premi a l'Autora Revelació (patrocinat per la Fundación Divina Pastora) amb Estamos todas. 

Els superherois no poden deixar d'estar presents a Comic Barcelona i una de les exposicions estarà dedicada al recentment mort Stan Lee i a la seva influència en el comic-book americà, amb un apartat dedicat als autors espanyols que treballen per a aquest mercat. Una altra exposició estarà dedicada al dibuixant Josep Solana Joso, fundador de la prestigiosa Escola Joso, d'importància fonamental en el còmic espanyol de les últimes dècades.

D'altres exposicions celebren el 70 aniversari de la declaració dels Drets Humans amb els autors de la revista Spirou; reinterpreten l'àlbum de Lucky Luke La diligència en una col·laboració entre l'Escola Joso i l'École ENAAI de Chambéry; o celebren el 20 aniversari del Concurs de Còmic de Nou Barris. I, com és habitual, s'exposaran les obres guanyadores i finalistes de la beca Carnet Jove Connecta't al Còmic. Vibracions Underground: Interferències entre còmic i rock and roll repassarà la relació entre la música i els autors de comix i de còmic alternatiu.

D'altra banda, Comic Barcelona consolida la seva col·laboració amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) amb una mostra sobre els treballs de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero a propòsit de Corto Maltès.

Pel que fa als convidats internacionals, el 37 Comic Barcelona compta amb diversos noms de prestigi com -entre d'altres- l'alemanya Barbara Yelin; els nortamericans Daniel Clowes, Wes Craig, Devin Grayson i Lee Bermejo; el francesos David Tako, Jérôme Hamon, Mathieu Reynès i Timothé Le Boucher; el croat Igor Kordey; els italians Matteo Scalera i Milo Manara; el belga Olivier Schrauwen; l'argentí Tute o l'holandès Typex. A més, s'ha incrementat la presència de convidats nacionals.

I, com no podia faltar, hi haurà una Zona Nintendo que comptarà amb 550 m2 i 56 espais per a jocs, i que aquest any seleccionarà l'equip més imbatible de Super Smash Bros. Ultimate perquè representin a Espanya en el primer European Smash Ball Team Cup.

Un any més, Comic Barcelona vol mostrar el seu costat solidari de la mà de Dibujos por Sonrisas, amb un espai de Còmic en viu. Aquesta iniciativa de FICOMIC en col·laboració amb l'Asociación Creativos en Acción pretén recaptar donatius per ajudar a cobrir de forma directa les necessitats bàsiques en molts dels camps de refugiats que hi ha repartits arreu de tot Europa. En aquesta edició, a més, l'espai de còmic en viu de l'exposició Stan Lee & The American Comic Book inclourà una subhasta a benefici de l'ONG Open Arms.


 Font: Comic Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada