08 de febrer 2019

Exposició 'Herois i superherois' al Museu del Tabac d'Andorra

El còmic, amb els seus herois i mites, està envaint aclaparadorament altres mitjans de difusió, com la premsa i el cinema. Actualment hi ha pocs mitjans de comunicació que no incloguin a les seves pàgines algun personatge de còmic, ja sigui a través de les tires diàries o del suplement dominical. Però és al cinema on els resultats són més espectaculars. Personatges com el Capità Amèrica, Batman, Spiderman o els Venjadors, amb inversions milionàries i actors estrella, inunden les pantalles de tot el món.


L'exposició "Herois i superherois", que es pot visitar del 7 de febrer al 21 d'abril al Museu del Tabac d'Andorra, vol donar a conèixer aquesta mitologia a través d’una mostra que no només és de gran actualitat, sinó que també és una mostra d’un art contemporani amb alts valors intrínsecs. La mostra ofereix la possibilitat d’accedir a un material de personatges imaginaris molt populars que comprèn l’evolució d’aquests en el temps i a través d’innumerables països i llengües. A través de pòsters, sundays (pàgines dominicals), stills (fotogrames), lobby cards (imatges de cartellera), pressbooks (material promocional) i còmics, podrem conèixer dos mons, el del cinèfil i el de l’amant del còmic, que es donen la mà.

El material d’aquesta exposició integra la col·lecció cinematogràfica i documental del cinèfil i col·leccionista alt urgellenc Josep Banavent Catalán i el seu origen es remunta al període corresponent a la seva infantesa durant la dècada de 1950 de forma ininterrompuda fins a l’actualitat. La mostra aplega 310 peces de material de 29 personatges creats entre 1930 (Joe Palooka) fins al 1988 (Tank Girl).

Des de l’any 2013, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell (ACAU) col·labora regularment en la difusió de la col·lecció de Josep Benavent a través de l’organització d’exposicions i activitats didàctiques, fonamentalment, però també amb conferències i presentacions de publicacions. En el seu conjunt, al llarg d’aquests darrers sis anys, han estat més de 15 activitats de mig i gran format organitzades tan en sol·litari com, especialment, en col·laboració amb altres institucions culturals. La col·laboració forma part de l’interès per part de l’Arxiu en donar a conèixer la funció i el paper dels arxius a la societat entenent el cinema i el còmic com expressions de primer ordre en el camp de la cultura.

En el cas concret d’aquesta exposició, "Herois i superherois" organitzada conjuntament amb el Museu del Tabac, l’ACAU ha participat en la sistematització dels continguts així com en el suport logístic d’una part important de l’estructura expositiva. Un treball conjunt d’ambdues institucions, gràcies a la generositat i coneixement del col·leccionista, que recull la mostra més important de còmic i cinema sobre el particular realitzada mai a Andorra i Catalunya i, molt probablement, també a Espanya.

Font: Xarxa d'Arxius Comarcals
Quadríptic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada