08 de novembre 2018

Triangular Edicions, una nova editorial que neix publicant còmic

Aquest novembre es presenta una Triangular Edicions, que tot just ha començat a fer les seves primeres passes. La seva presentació oficial tindrà lloc el dia 22 de novembre a les 8 del vespre a l'Ateneu l'Harmonia (C/Sant Adrià 20, Sant Andreu de Palomar, ciutat de Barcelona). Ha nascut però amb dos llibres sota el braç, un justament un còmic. Fem servir les paraules de Triangular per presentar el còmic i el seu autor: 
"A Triangular Edicions, les maquines no paren, i ja tenim a les nostres mans la segona referència de l'editorial, Palestina en blanc i negre, el primer còmic del dibuixant palestí Mohammad Sabaaneh. Sabaaneh va ser presoner polític a Israel, i es el principal dibuixant del diari palestí al-Hayat al-Jadida. Per nosaltres és tot un honor i tot un plaer poder donar veu a persones com Sabaaneh i contribuir d'alguna manera a escampar arreu la lluita del poble palestí. Ja pots comprar el còmic a la nostra web www.triangularedicions.cat i la setmana vinent ja estarà a les llibreries."

Des de ComiCat desitjar a Triangular Edicions que tinguin una pròspera trajectòria editorial, i agrair-los que ja des d'un principi el còmic estigui en els seus plans, esperant que de mica en mica en vagin venint més.


Palestina en blanc i negre, de Mohammad Sabaaneh
Apaïsat - B/N
ISBN:
18,00 €

Els dibuixos de Sabaaneh són en blanc i negre, una qualitat cromàtica que comparteixen molts dibuixos la llarg de la historia de l’art. Però a la obra de Sabaaneh significa alguna cosa més que una condició estètica: el blanc i el negre son les tonalitats de la vida que aquesta obra reflexa.

Perquè la vida del palestí, de l’oprimit, es així de monocromàtica, sense matisos, immersa en uns sentiments negatius – la por, el desemparament, la humiliació…- que taponen l’emergència de la veritable vida, la tenyida amb els colors de la llibertat, de la capacitat d’aspirar a una plenitud a la que tots els éssers humans tenen dret individual i col·lectivament.

Això és una cosa que amb massa freqüència, i els palestins ho comparteixen amb altres persones, se’ls nega. Els ulls buits, com cansats de veure tant horror, de molts dels personatges dels dibuixos de Sabaaneh, són la millor manifestació d’aquest constant viatge cap al buit. En això ens recorden als Desastres de la guerra de Goya: Brutalment expressionistes i alhora surrealistes, perquè la realitat no serveix com a model per al que mostren.

Però tot i això, en ells hi ha alguna cosa més: la tremenda i alhora humil presencia d’ànim dels que, amb tot resisteixen, perquè el simple fet de viure a l’infern implica una reivindicació de la dignitat. Sabaaneh també ens diu que els palestins segueixen allà, apèndix conscients d’unes arrels. El simple fet d’estar, ja constitueix, en nens, dones i homes, un acte d’heroisme. Per això la mort no prevaldrà contra ells. I per això en blanc i negre transcendeix la seva condició de col·lecció de dibuixos (o vinyetes, perquè totes elles ens expliquen una historia) per convertir-se en crònica i testimoni, en viatge pels dominis del mal i apel·lació a una consciencia universal que – covard i ignorant en la seva autosatisfacció accepta la abominació com companya moral.

Els palestins i palestines són els grans usurpats de l’actualitat, Però en això ja tenen una victòria: han arrabassat als seus usurpadors la condició de justos entre les nacions. I els dibuixos de Sabaaneh ho posen de manifest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada