15 de juliol 2018

El tresor d’en Lucio

El tresor d’en Lucio
Mikel Santos, Belatz
Tigre de Paper, 144 pàgines, color, cartoné, 19€

Per la porta que van obrir obres com "L'art de volar" o "Els solcs de l'atzar" (encara n’esperem l’edició en català) entra ara amb pas ferm aquesta biografia del revolucionari llibertari Lucio Urtubia. I ho fa per certificar que la novel·la gràfica compromesa amb el periodisme i la memòria històrica està vivint un moment creatiu esplèndid. En efecte, Belatz dóna notables mostres de maduresa com a dibuixant i narrador, fet que acompanyat d'una minuciosa documentació resulta en una obra tan interessant com emotiva.

El relat ens porta rere els passos d'una estudiant que està realitzant un treball de fi de carrera sobre el moviment anarquista, per al qual ha planejat una entrevista-viatge amb el propi Lucio Urtubia. A partir d'aquí ens endinsem en la vida d'aquest, fent salts endavant i enrere en el temps amb l'objectiu d'oferir-nos una comprensió profunda de les seves motivacions, del seu context social i de la seva ideologia política. És cert que el llibre està farcit d'aventura i anècdotes de robatoris (perdó, expropiacions), però ens queda clar que aquesta obra és per sobre de tot el testimoni d'algú que creu que la humanitat pot i ha d'anar a millor.

La història de qui mai va deixar de lluitar contra Franco i va arribar a posar de genolls ni més ni menys que el "Citibank" mereixia una adaptació al còmic, i Belatz ens n’ofereix una que satisfarà els desitjos de les més exigents. Per cert, l'excel·lent edició simultània en català, gallec, basc i castellà, gràcies a la col·laboració editorial entre Tigre de Paper, Demo i Txalaparta, també és una fita que mereix el nostre reconeixement.

Marc Pastor i Sanz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada