18 de juny 2018

Núria Tamarit, Premi València de Novel·la Gràfica 2018

Una història intercultural de Núria Tamarit guanya el primer Premi València de Novel·la Gràfica, en una edició amb set premiats i més de 400 obres presentades en les diferents categories


El diputat de Cultura, Xavier Rius, acompanyat dels jurats i de Vicent Flor, director del Magnànim, van fer públic en roda de premsa el nom dels guanyadors dels Premis València i València Nova 2018 de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Els diferents jurats, reunits el passat 14 de juny al MuVIM, van acordar concedir, entre les més de 400 obres presentades els Premis València a Antoni Corominas (assaig), Joanjo Garcia (narrativa en valencià), Jordi Julià (poesia en valencià) i Javier Velaza (poesia en castellà). Pel que fa als València Nova (per a joves), les distincions són per a Mònica Richart (narrativa en valencià) i Estefanía Cabello (poesia en castellà). Per la seua part, Núria Tamarit, s'ha fet amb el premi de novel·la gràfica, que es convocava per primera vegada. Finalment, els jurats han acordat declarar deserts el premis de narrativa en castellà i els València Nova de poesia en valencià i assaig. Després de felicitar els premiats, el diputat Rius ha destacat "la independència dels jurats i la seua absoluta llibertat a l'hora de decidir" i ha valorat "l'alt nivell d'exigència i qualitat dels premis València".


https://www.lacupula.com/wp-content/uploads/2017/10/Foto-N%C3%BAria-Tamarit-1-500x500.jpgNúria Tamarit, primera guanyadora del Premi de Novel·la Gràfica
En quant a la novetat d’enguany, el Premi València de Novel·la Gràfica, el jurat format per Mamen Moreu, Laura Pacheco, Enric Melego i Ricardo Peris, han decidit que l’obra Dos monedas de Núria Tamarit Castro (Vila-real, 1993) siga la primera guardonada en aquesta categoria. D’ella han destacat “l’originalitat del dibuix i la narrativa en una història que parla de la cultura de Senegal des del punt de vista d’un europeu, però evitant el drama i la compassió”. Tamarit estudià Belles Arts en la Universitat Politècnica de València i el Màster de Disseny i Il·lustració. Actualment treballa com il·lustradora freelance i dibuixant de còmics. Entre les seues obres publicades destaquen Anna Dedalus: El misteri de la Mansió Cremada (2015); Duerme pueblo (2016) i Avery’s Blues (2016).
 
Importants premis en metàl·lic
La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra i un premi en metàl·lic de 12.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig, de 7.500 euros en les de poesia i de 8.000 euros en novel·la gràfica. Pel que fa a la categoria jove, València Nova, els premis són de 5.000 euros en narrativa i assaig i 3.000 euros en poesia. Els premis d’assaig seran publicats directament pel Magnànim dins de la seua col·lecció Estudis Universitaris; Bromera editarà els llibres en valencià (poesia i narrativa), mentre que Versátil ho farà amb els premis de narrativa en castellà i Hiperión s’ocuparà dels premis de poesia en castellà. Finalment, Andana Editorial publicarà el primer premi de novel·la gràfica.

La gala serà en octubre en el Centre del Carme
La gala d'entrega de guardons, prevista per al 18 d'octubre, canvia enguany d'ubicació i se celebrarà en la sala del refectori del Centre del Carme. "Volem donar-li un caràcter especial perquè commemorem els setanta anys del Magnànim i el Centre del Carme ens ofereix un espai magnífic que permetrà augmentar l'assistència de públic a la gala". Rius anticipa que l'acte "serà àgil, divertit i amb alguna sorpresa" i tornarà a ser presentat per Eugeni Alemany, que ja ho va fer el 2016, i comptarà, com sempre amb música en directe. Com ja es tradició, cada autor o autora premiada rebrà a més del premi en metàl·lic un quadre original de l’artista Manuel Boix i tindran ja els llibres premiats publicats eixa nit, excepte en el cas de la novel·la gràfica, ja que aquest cas es premia un projecte i el període de producció és més llarg.

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada