29 de juny 2018

La mort de Sòcrates

Títol original: La muerte de Sócrates
Autor: Jun Matsuura
Traducció de: Jordi Rosique Piqué i Josep Mirabet Gómez
Col·lecció: La otra h
Publicat per: Herder Editorial, abril de 2018
Format: Rústic, 120x163 mm, 200 pàgines, B/N
Preu: 9,95€

L'editorial barcelonina Herder fa força anys que publica clàssics de la literatura, sigui filosòfica, econòmica o científica, adaptats al manga, havent-ne publicat fins al moment una quarantena de títols. El novembre de l'any passat va publicar el seu primer manga de producció pròpia, és a dir, d'autoria  no japonesa. L'obra en qüestió és La muerte de Socrátes, la qual el nom de l'autor ens pot despistar, i és que en Jun Matsuura és un barceloní d'arrels japoneses. I aquesta fou l'obra escollida per estrenar-se en la publicació en català, no en va el fet que sigui de producció pròpia ha facilitat aquesta decisió, i així el passat abril ens va arribar La mort de Sòcrates

Tal com ja indica el mateix títol, al llarg de l'obra viurem els últims moments d'en Sòcrates, però també el que ha estat la seva vida, la qual exposa el personatge al llarg del llibre, el qual està dividit en tres passatges diferents. Per una banda tenim la "Defensa", on la qual el filòsof esgrimeix els arguments per defensar-se de les acusacions que l'han portat a judici, i que correspon al gruix de pàgines del còmic. Seguidament tenim el "Critó", justament el nom d'un amic seu, qui visita el filòsof condemnat a la presó, on es parla de les lleis i la justícia, i la tercera i última part s'anomena "Fedó", també un contemporani del filòsof tot i que molt més jove, i que juntament amb d'altres viurà les últimes hores d'en Sòcrates, en el qual es parla de l'ànima, fins al moment de la seva mort, causada per cicuta.

Qui hi ha darrere d'aquests tres passatges és Plató, amic i deixeble de Sòcrates, els quals els tres formen part dels seus famosos Diàlegs. Resumint doncs, en Jun Matsuura ha adaptat aquestes obres de Plató en format còmic, i per tant hauria estat correcte que constés Plató també com a autor.  Al final del llibre, hi tenim la Defensa de Sòcrates escrita al seu dia per Plató. 

La lectura del còmic et mostra que al seu dia, Sòcrates fou incomprès pels seus coetanis amb motiu de la recerca de la saviesa, qui era savi, qui no ho era, qui ho feia veure. Això li va comportar l'enemistat de molts dels seus veïns atenencs, que com a conseqüència el portaria a judici i mort posterior. Aquesta manera d'actuar diguem-ne diferent, comportant doncs incomprensió, malentesos, rivalitats, però també lligams d'amistat pels qui l'entenien, m'ha recordat al també filòsof però de ficció Merlí Bergeron, personatge principal de la sèrie Merlí emesa per TV3. Aquesta,  la comparació i certs paral·lelismes entre els dos personatges, ha estat la meva percepció que he tingut després de la lectura del còmic sobre el filòsof grec, i havent vist amb anterioritat la sèrie Merlí. Fins ara de Sòcrates n'era un ignorant, ara ho sóc una mica menys.

Veurem si l'aposta en llengua catalana amb La mort de Sòcrates, té suficient èxit perquè altres obres del catàleg de Herder ens arribin en català. El temps i els lectors ho diran.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada