09 d’abril 2018

L'AVL i Ontinyent editen un còmic que explica la tradició de l'Asguinaldo de la Puríssima

L'exemplar se suma al que ja es va fer del Cant dels Angelets i es presenta el dia 19


https://fotos00.levante-emv.com/2018/04/06/328x206/fotoscostera20180405214257.jpgLa Sala Gomis d'Ontinyent acollirà el pròxim dia 19 la presentació pública del còmic que explica l'Asguinaldo de la Puríssima, una tradició instaurada en 1667 per a recaptar fons amb els quals sufragar els gastos de les festes en honor a la patrona de la ciutat, la Puríssima Concepció. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament d'Ontinyent i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que compta amb la col·laboració de la Diputació de València, i per la qual s'ha elaborat un còmic amb dibuixos de Jesús Huguet sobre un guió de Rafael Gandía, estudiós de les festes i tradicions locals i membre de la junta de festes de la Puríssima. Del còmic s'ha previst un tiratge inicial de 3.000 exemplars per a ser distribuïts principalment entre els escolars de la població, encara que es podrà ampliar segons les necessitats, va informar el consistori.

L'origen del còmic es troba en l'edició d'un altre producte en este format dedicat al Cant dels Angelets, dins de la col·lecció que l'AVL vé editant des de 2008 per a tractar sobre la figura de personatges com Jaume I, Francesc Eiximenis, Enric Valor , Teodoro Llorente o Vicent Andrés Estellés, a més de la tradició del Misteri d´Elx, el Cant dels Angelets i la festa de la Mare de Déu d'Algemesí.


En la presentació del còmic del Cant dels Angelets, amb guió de Rafael Gandía, el president de l'AVL, Ramon Ferrer, es mostrava «impressionat» per l'arrelament d'esta tradició, extrem que Jorge Rodríguez aprofitava per a instar al màxim mandatari de l'acadèmia a col·laborar en l'edició d'un segon volum dedicat a l'Asguinaldo. Posteriorment, l'alcalde i el mateix Gandia es reunien amb Ferrer en un encontre on s'acordava iniciar els treballs per al que serà el nº9 de la col·lecció de l'AVL, en la qual Ontinyent serà l'única localitat a comptar amb dos còmics, van destacar ahir fonts del consistori.

Igual que va ocórrer amb l'anterior còmic, el guió de la història estarà a càrrec de Rafael Gandia, autor també del llibre Ontinyent la flama Puríssima, on s'aborden estes tradicions centenàries, i responsable també de l'exhaustiu dossier que es va presentar a la reunió amb el president de l'AVL a petició de l'alcalde. El còmic, que compta amb 18 pàgines, està il·lustrat per Jesús Huguet, a qui Rafael Gandia va facilitar prèviament nombroses imatges d'Ontinyent i de l'Asguinaldo perquè les reflectira en els dibuixos realitzats

La tradició de l'Asguinaldo va ser instaurada en 1667 amb la finalitat de recaptar fons per a sufragar els gastos de les festes de la Puríssima, i dins del mateix l'estendard amb la imatge de la patrona recorre diversos carrers de la ciutat, que en origen eren les cases particulars i ara inclouen de forma simbòlica espais com el centre parroquial de Santa María, la Societat de Festers o l'Ajuntament. Salvador Pastor, president de l'Associació de Festes de la Puríssima, destacava que l'edició d'este còmic «és un fet altament positiu per a la difusió de les nostres festes patronals en un moment especialment significatiu quant a l'acte de l'Asguinaldo, que ja ha complit 350 anys», concloïa.

 Podeu consultar altres còmics de l'AVL al següent enllaç (Col·lecció - Gràfica - Còmics)


Informació aportada per Jaume Tugores
Font: Levante-EMV

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada