13 de març 2018

Exposició de "Lavinia 2016 o la guerra dels poetes" a Terrassa

Fem ressò de l'exposició d'homenatge a Enric Sió i Emili Teixidor amb motiu del cinquantè aniversari de la publicació del seu còmic Lavínia 2016 o la guerra dels poetes a la revista Oriflama. La inauguració de l'exposició va tenir lloc el passat 10 de març càrrec de Carla Benzano, professora de filosofia, i la qual es podrà visitar fins el proper 23 de març. 

El dimecres 14 de març, a les 19:30h tindrà lloc la xerrada «50 anys de còmic social i polític. De Lavínia 2016 als nostres dies» a càrrec de David Fernández de Arriba.

Disseny expositiu de Samuel Garrofé.

 https://www.tebeosfera.com/T3content/img/T3_promociones/4/1/180310-lavinia-2016-e1519732706541.jpg


Adjuntem el text promocional dels organitzadors.

Lavínia 2016 o la guerra dels poetes
Lavínia 2016 és un còmic publicat entre finals de 1967 i 1968 en la revista Oriflama, obra del guionista Emili Teixidor i el dibuixant Enric Sió. Malgrat la seva brevetat (només vuit lliuraments i nou pàgines), es considera un dels primers còmics d’avantguarda espanyols i el primer còmic polític publicat durant el franquisme. Sota l’aparença d’un disbarat caricaturesc, Lavínia 2016 és una metàfora de la lluita per recuperar l’idioma català durant la repressió franquista, així com una sàtira de la intel·lectualitat catalana del moment, situant-se així entre les primeres manifestacions autocrítiques del catalanisme d’esquerres, com Catalanisme i revolució burgesa de Jordi Solé Tura.
Emili Teixidor: «Treballàvem, a pàgina mensual, sense guió previ, amb un ull en la línia general de l’argument que jo havia proposat en començar i un altre en els esdeveniments. Treballàvem gratis, però cal dir que la gent d’aquella Oriflama era molt salada. Vam treballar fins que les protestes d’un sector van obligar la redacció de la revista a demanar-nos que en dues últimes pàgines acabéssim l’aventura de Pedrolo, «Tots els Trucs», que se’ns havia convertit en protagonista pels embolics de l’underground català. La revista depenia del Bisbat i per a un full parroquial ja estava bé, encara que cal dir que el doctor Masnou, bisbe de Vic, només va tenir amabilitats amb nosaltres. Van ser altres sectors, els sagristans, diguem, els qui van precipitar la fi».
PROGRAMA:
 • Dissabte 10 de març, a les 19:00 h.
  Inauguració de «Lavínia 2016 o la guerra dels poetes», exposició d'homenatge a Enric Sió i Emili Teixidor amb motiu del cinquantenari de la publicació del seu còmic a la revista Oriflama. Presentació a càrrec de Carla Benzano, professora de Filosofia.
 • Del dissabte 10 fins al divendres 23 de març
  Totes les tardes de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00h
  Matins de dimarts, dimecres i dijous de 09:00h a 13:00h
  Imatge i pensament: «Lavínia 2016 o la guerra dels poetes», exposició en homenatge a Enric Sió i Emili Teixidor amb motiu del cinquantenari de la publicació del seu còmic a la revista Oriflama. Disseny expositiu de Samuel Garrofé.
 • Dimecres 14 de març, a les 19:30h
  «50 anys de còmic social i polític. De Lavínia 2016 als nostres dies», xerrada a càrrec de David Fernández de Arriba.
LLOC DELS ACTES:

 • Amics de les Arts i Joventuts Musicals
  La Cúpula de l'Entitat - Carrer Sant Pere, 46, primera planta - Terrassa

Font: Tebeosfera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada