04 de desembre 2017

Novetat de desembre de Dolmen: Balears abans i ara vol.7: La conquesta de Jaume I

Com a novetat en català per aquest mes de desembre de Dolmen Editorial, ens arriba arriba el 7è volum de Balears abans i ara dedicat a la conquesta de les illes per part de Jaume I.

A la venda el 14 de desembre!
 

Balears abans i ara. vol. 7: La conquesta de Jaume I, de Quim Bou
Cartoné - 72 pàgines - 17 x 24 cm - Color
ISBN: 978-84-16961-66-5
9,95 €

La conquesta de Mallorca el 1229-1232 i d’Eivissa i Formentera, el 1235, marquen un canvi radical en la història de les Illes Balears. Les societats islàmiques d’aquestes illes seran substituïdes per una nova població cristiana, feudal i majoritàriament catalana, si bé també hi haurà aportacions notables d’occitans, aragonesos i genovesos, així com de jueus de diversos indrets del Mediterrani. El gran impulsor de la conquesta de Mallorca fou el rei de la Corona d’Aragó, Jaume I, que també sotmetrà a vassallatge una Menorca que romandrà islàmica fins el 1287.

A més, Jaume I no annexionarà les illes Balears al Regne d’Aragó o al Comtat de Barcelona, sinó que crearà una nova entitat política, el Regne de Mallorca, a qui dotarà d’una autonomia i unes llibertats poc corrents per a l’època. Sorgia així un autèntic estat dins la Corona d’Aragó.

En aquest transcendental volum s’ofereix, de manera documentada i assequible al gran públic, les claus que permeten entendre la configuració inicial dels pobles mallorquí, eivissenc i formenterer. Les dates del 31 de desembre (1229) a Mallorca o del 8 d’agost (1235) a Eivissa, sempre han estat considerades com el naixement d’uns pobles vinculats a occident, cristians i de parla catalana, amb Jaume I i Guillem de Montgrí, respectivament, com a grans referents.


Font: Dolmen Editorial web i pdf pàg. 6

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada