27 de setembre 2017

Josep Palau i Fabre. La joia de viure

Autors: Julià Guillamon (Guió) i Toni Benages i Gallard (Dibuix)
Publicat per: Editorial Males Herbes, juny de 2017
Format: Cartoné, 64pàgines, B/N
Preu: 18€







Enguany se celebra el centenari del naixement d'en Josep Palau i Fabre (1917-2008), que fou poeta, escriptor i un dels principals especialistes en l'obra de Pablo Picasso. 

Tot buscant la solitud, la senzilla i viure en contacte amb la natura, es va fer una caseta a la platja de Grifeu, a Llançà, a principis de la dècada dels 60 del segle passat. Allà hi va viure uns deu anys, fins que a principis dels 70 va tornar a Barcelona, convertint-se la caseta de Grifeu en la seva residència d'estiu.

Fou en aquesta casa on Palau i Fabre hi va crear gran part de la seva obra literària i on també hi feu amistat amb en Julià Guillamon, esdevenint també un dels especialistes de l'autor. Aprofitant doncs l'any del centenari del seu naixement, Guillamon ha volgut donar a conèixer la figura de Palau i Fabre en format còmic, tot comptant amb la col·laboració a les il·lustracions d'en Toni Benages i Gallard, després d'haver llegit el seu còmic Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols, amb guió de Sebastià Roig, publicat també per Males Herbes el 2015.

El títol del còmic, Josep Palau i Fabre. La joia de viure, fa referència a La joie de vivre una obra justament de Picasso. El còmic introduït per un text del mateix Julià Guillamon i la Cristina Pueyo, la parella ens parla d'una sèrie de records i anècdotes que van tenir en motiu de la seva llarga amistat amb en Palau i Fabre. Les anècdotes de la parella i les del Palau i Fabre s'han barrejat per donar forma a les cinc historietes d'aquest llibre. En el còmic s'hi va barreja moments i persones, realitat i ficció, tot mostrant-nos Llançà, la platja de Grifeu i l'autor d'una manera ben peculiar. 

Al final de llibre hi ha un seguit de pàgines, com a apèndix, on s'explica d'on provenen o amb qui estan basats els personatges i alguns dels elements que surten al llarg del còmic.


Llop Segarrenc 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada