El mes de febrer d'enguany ens deixava el mangaka Jirō Taniguchi, un autor genial i singular que va construir un pont entre el manga i el còmic europeu, formant part de l'anomenat nouvelle manga. És un autor conegut principalment per les seves històries quotidianes, sovint contemplatives, reflexives, i fins i tot amb un aire melangiós. Però la seva carrera ha cobert tot tipus de gèneres, passant per les històries de detectius, el western, la ciència ficció i, de forma prou destacada, les històries basades en la muntanya. El seu traç i estil narratiu són a dia d'avui inconfusibles, i el seu virtuosisme gràfic l'ha convertit en un autor apreciat per tot tipus de lectors, arribant molt més enllà de les fronteres, de vegades massa hermètiques, del món del manga.
Taniguchi era conscient de la capacitat del seu art per arribar a un públic ampli, i va ser un dels pocs autors que va permetre que les seves obres es publiquessin en sentit de lectura occidental, en una època on pràcticament ningú més ho feia. També va ser un dels primers mangaka en visitar Barcelona, concretament l'any 1993 al Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que aquell any estava dedicat al fenomen del manga que just acabava de començar. Amb Barri llunyà (1996) va obtenir el premi a la Millor Obra estrangera publicada a Espanya al Saló del Còmic de Barcelona de 2004. Jirō Taniguchi va ser un autor prolífic i la seva obra ha estat publicada en el nostre país per Astiberri, Planeta Cómic i Ponent Mon.
Enguany, el XXIII Saló del Manga de Barcelona vol retre homenatge a Jirō Taniguchi dedicant-li una exposició, situada al pavelló 2.1 dins de l’espai L’Esperit del Japó, que es centrarà en aquesta versatilitat de gèneres i temàtiques de la que feia gala l'autor. Tenint en compte que ha creat històries gastronòmiques, sobre un món post-apocalíptic, o històries fantàstiques que passen en museus o en poblets japonesos remots, és possible que hi hagi un Taniguchi per a cada lector. L’objectiu de l’exposició és presentar a l'autor en totes les seves vessants.
Font: Ficomic
Una gran idea dedicar-li una exposició a aquest autor únic.
ResponElimina