09 de juny 2017

Exposició 'València en el còmic' al MuVIM

Del 8 al 17 de setembre al MuVIM (València).
 
València ha estat escenari i font d’inspiració inesgotable per a nombrosos treballs de còmic i novel·la gràfica. Il·lustradors locals i nacionals han recorregut la nostra ciutat construint una mena de València calidoscòpica, mig real mig imaginària, en la qual conviuen l’urbanisme, l’arquitectura i la història amb les capes més subjectives de la memòria col·lectiva i personal dels seus habitants (fictícies o no).

Els còmics, les historietes, els “tebeos” duen entre nosaltres més d’un segle i la ciutat de València, que ha segut bressol d’autors, editors i llibrers, mai n’ha estat aliena: d’una manera o d’altra ha servit d’inspiració i escenari per a guionistes i dibuixants. Amb esta exposició volem retre homenatge a aquells que han fet del Cap i Casal, i d’alguns pobles del seu voltant, part de la seua obra.

L’exposició s’organitza en dos eixos: “La València viscuda”, on trobarem les planxes i vinyetes que han intentat reflectir el paisatge urbà, d’una manera realista, en d’històries que pretenien incorporar la ciutat com un element narratiu més; i “La València somniada”, on el paisatge serveix de context en històries on la fantasia modifica elements i trames urbanes, donant-los nous usos diferents dels coneguts.

Volem reivindicar la presència d’una ciutat, València (i les seues rodalies), que tot i haver format part de còmics amb impacte global —com els X-treme X-Men de Chris Claremont i Salvador Larroca o el Roco Vargas de Daniel Torres— mai ha tingut el ressò mediàtic d’altres ciutats, com Madrid o Barcelona, que han sabut multiplicar exponencialment cadascuna de les seues aparicions en este mitjà. Volem també que el públic puga recordar els autors claus dins del panorama de les historietes gràfiques i descobrir-ne de nous.

El format escollit prima la imatge per damunt de la paraula i els textos de recolzament han estat reduïts a la mínima expressió, intentant que les imatges triades parlen per elles mateixes. Si, quan acaben el recorregut per la sala, eixen amb la sensació de què València és un bon escenari per a què totes les històries que la seua imaginació és capaç de concebre puguen ocòrrer, serà senyal que hem fet bé el nostre treball.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada