23 de març 2017

EL 35 Saló Internacional del Còmic de Barcelona a punt per enlairar-se

El proper dijous 30 d’abril, d’aquí a una setmana, acaba el compte enrere i el 35 Saló Internacional del Còmic de Barcelona comença a volar. El recinte de Fira Barcelona-Montjuïc acollirà un any més el Saló, que tindrà lloc als Palaus 1, 2.1, 3.1, 4 i a la Plaça Univers. El certamen organitzat per FICOMIC tindrà en l’aviació un dels seus eixos temàtics, sobrevolant quatre dies en els que ens visitaran quasi una trentena d’autors internacionals i tindrem un atractiu programa d’exposicions, activitats, signatures d’autors i esdeveniments com la presentació oficial a Espanya de Nintendo Switch.


L’Institut Ramon Llull ha acollit aquest dijous, 23 de març, la roda de premsa en la que s’han presentat de forma definitiva els continguts del Saló. En ella hi han participat Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull; Patrici Tixis, president de FICOMIC i del Gremi d’Editors de Catalunya; Manuel Curdi, Brand Manager de Nintendo Ibérica, i Carles Santamaría, director del Saló Internacional del Còmic i secretari general de FICOMIC.

El director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, ha obert la roda de premsa expressant la seva satisfacció per poder acollir aquesta posada de llarg del Saló del Còmic, que sintonitza plenament amb la seva intenció de “promoure el còmic fet a Catalunya a l’estranger, donat que aquí s'editen més del 90% dels còmics que es venen a l’estat espanyol”. Forcano ha explicat que el govern de les Illes Balears també forma part de l’Institut i ha subratllat la importància d’aquesta comunitat autònoma pel què respecta al suport institucional que es dóna allà al còmic, amb ajudes als creadors o el premi que, des de fa cinc anys, concedeix l’ajuntament de Palma. 

Patrici Tixis, president de FICOMIC i del Gremi d’Editors de Catalunya, ha recollit el guant de Forcano celebrant l’inici d’una col·laboració que esperen llarga i fructífera, “ja que el nostre objectiu, fent el Saló, és sobretot fer difusió del còmic, i és una bona senyal que l’Institut Ramon Llull s’apunti a aquesta tasca”. Tixis ha destacat l’augment en espai físic i en nombre d’expositors, que frega els dos-cents, i ha agraït també la seva presencia i la confiança en el Saló del Còmic a Manuel Curdi, Brand Manager de Nintendo Ibérica, el següent en prendre la paraula. 

Curdi ha explicat que la principal intenció de Nintendo recolzant esdeveniments com el Saló del Còmic és aconseguir que més gent jugui, amb independència del seu sexe, edat o habilitats per jugar. “El món del còmic ja fa anys que ha aconseguit que no s’hagi de demanar perdó per publicar notícies als mitjans; per nosaltres segueix sent difícil explicar que els videojocs també són cultura”, ha dit, valorant l’impacte positiu i el valor informatiu que en aquest sentit té ser present al Saló del Còmic, l’esdeveniment que han escollit per iniciar la gira nacional de la seva nova consola Nintendo Switch.


Per últim, Carles Santamaría ha parlat dels continguts del Saló del Còmic, d’exposicions, convidats i activitats. Aquest any seran tretze les mostres que podran veure’s al certamen, i a les ja avançades, com la consagrada a l’aviació o les dedicades a Will Eisner o al fanzine Fanhunter de Cels Piñol, s’hi suma una exposició d’originals del llegendari Milton Caniff, un altre mestre del còmic nord-americà, o una mostra de l’humor gràfic que ha generat arreu del món la irrupció en la política, amb mudança a la Casa Blanca inclosa, del polèmic Donald Trump. Lucky Luke, el món mirall d’Ekhö o Antoni Gaudí, en l’obra del qual ens endinsarem a través de les pàgines del còmic Els fantasmes de Gaudí, protagonitzaran la resta d’exposicions del Saló. Ha destacat el suport que té el Saló de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, a més del patrocini de Nintendo i de diverses institucions, entitats, empreses i associacions. “El Saló del Còmic és una gran festa del còmic oberta a tot el món, on els autors, editors, distribuïdors, llibreters i fanziners són els gran protagonistes”, ha assenyalat.

I pel què fa als autors estrangers que seran presents al 35 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, comptarem amb la presencia de Liza Donnelly, que porta trenta anys fent humor gràfic al The New Yorker Magazine i en d’altres capçaleres nord-americanes; tindrem al mestre de la historieta belga Hermann o al francès Romain Hugault, tota una referencia pel què fa al còmic sobre aviació; a Gene Ha, que ha treballat amb Alan Moore a Top 10; a Jill Thompson, que presentarà al Saló el seu original punt de vista sobre Wonder Woman; des de Bèlgica vindrà Bruno Gazzotti; Kim Jung Gi ens mostrarà en directe la seva habilitat única per al dibuix; el matrimoni Bryan i Mary M. Talbot que ens presentaran les seves novetats; o Dave Gibbons, un dels artífexs de Watchmen, entre d'altres.

El 35 Saló del Còmic també comptarà amb un taller d’impressores 3D, una de les novetats d’aquest any; un taller de Youtubers, en la línia iniciada en la passada edició per donar visibilitat a aquest mitjà d’expressió; un taller de jocs de taula vinculat a Fanhunter, i Santamaría també ha destacat que aquest any s’amplien les activitats pedagògiques adreçades a mestres i a alumnes d’escoles. Ara només queda comptar els dies fins el proper dijous perquè comenci el Saló del Còmic, que tancarà les seves portes el diumenge 2 d’abril.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada