20 d’octubre 2016

Exposicions de bonsais, quimonos, samurais, ceràmica i pintura tradicional japonesa al XXII Saló del Manga de Barcelona

L'espai L'Esperit de Japó del XXII Saló del Manga de Barcelona, ​​situat a la planta superior del Palau 2, amplia el seu programa d'activitats i exposicions relacionades amb la cultura i tradicions japoneses. A les ja anunciades exposicions sobre literatura i manga, i la instal·lació de la ceramista japonesa Chisato Kuroki, se suma la mostra de Sumi-e de l'artista Kaoru Hirose. Sumi (tinta) -e (pintura) és un art de pintura tradicional oriental. Només amb tinta negra, aigua i paper, permet expressar diferents nivells de llum, foscor, volum i perspectiva. És un art delicat que ens convida a desenvolupar la sensibilitat artística i espiritual mentre gaudim de la pintura.


L'associació Wa Rei Ryu munta una mostra dedicada a Miyamoto Musashi (1582-1645), que fa un recorregut per la vida d'aquest mític personatge del segle XVII. Va ser un cèlebre samurai, mestre d'esgrima, artista cal·lígraf i pintor. Va sostenir el seu primer combat a mort amb només 13 anys i als 15 va emprendre una vida errant plena de duels i batalles que el va portar a crear la seva pròpia escola, Hyoho Niten Ichi Ryu, el llegat de la qual continua viu avui dia. Per la seva banda, a l'espai dedicat al quimono hi haurà una exposició dedicada a aquest vestit tradicional japonès a càrrec de Minna no Kimono. En aquesta mostra es podran veure dos tipus de quimonos: els Haregi, que són els cerimonials i estan confeccionats amb les millors sedes i per les més destres mans d'artesans; i els Fudangi, la categoria de quimonos menys formals, aquells que es fan servir diàriament. L'Associació Catalana Amics del Bonsai (ACAB) organitza una exposició dedicada als bonsais. La paraula japonesa "bonsai" consisteix en dos caràcters que signifiquen literalment "plantat en un test". Bonsai és la combinació de tècniques emprades per a conrear i modelar un arbre amb la finalitat de fer-lo o mantenir-lo petit.

L'espai de L'Esperit de Japó comptarà amb el taller de cuina macrobiòtica que porta l'Escola Macrobiòtica de Catalunya (ESMACA), amb tallers pràctics i participatius, que enguany incorpora com a novetat el concurs MACRO CHEF que tindrà lloc el matí del dimarts 1 de novembre. Els interessats a participar s'hauran d'inscriure el mateix dimarts, in situ. La ceràmica, la pintura tradicional japonesa, els mandales de llana i els bonsais protagonitzaran les activitats del taller de japonisme. En aquest espai, també es trobaran el taller de jocs japonesos, la sala de meditació, la sala de te i la sala de moviment, on es realitzaran exhibicions i demostracions de Qi Jong (moviment amb ment, respiració i cos), de Acroioga (jocs de ioga entre dues o més persones amb moviments acrobàtics) o de diferents arts marcials japoneses. La sala d'actes 2 serà l'espai per a conferències i debats sobre cultura japonesa, on la literatura tindrà un gran protagonisme. A més, en aquesta sala se celebrarà la cerimònia del te dissabte i diumenge a la tarda.

Entre els convidats que participaran a diferents activitats a L'Esperit del Japó, destaquen la reconeguda escriptora japonesa Banana Yoshimoto, l'introductor del Reiki a Espanya Antonio Moraga, el mestre japonès de shodo (cal·ligrafia japonesa) Ryûhô Hamano o Eri Kusano, mestra japonesa d'arts marcials clàssiques. L'Esperit del Japó compta amb la col·laboració en les seves activitats del Consolat General del Japó a Barcelona, ​​Fundación Japón, l'Escola Macrobiòtica de Catalunya (ESMACA), l'Associació Wa Rei Ryu, l'Associació Bushin Ninki Ryu, el Centre Cultural Japonès Shoshinkan, la Associació Cultural Bujinkan Okami Bushi Dojo, l'Associació Catalana Amics del Bonsai (ACAB) i Mina no Kimono.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada