11 de febrer 2016

El 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona escalfa motors

Aquest matí, Francisco Ibáñez ha descobert el cartell de la nova edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona del qual és autor. El certamen ocuparà enguany 45.000 metres quadrats a Fira Barcelona Montjuïc del 5 al 8 de maig, una superfície rècord a la seva història. Una de las temàtiques estrella del Saló serà la presència del cotxes, motos i bicicletes en el còmic.


Avui dijous, 11 de febrer, la Sala Huguet del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha estat l’escenari de la presentació del 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, organitzat per FICOMIC, que tindrà lloc del dijous 5 al diumenge 8 de maig a Fira Barcelona Montjuïc. Els assistents a l’acte han pogut descobrir en primícia el cartell del Saló de la mà del seu propi autor, Francisco Ibáñez, qui tindrà una notable presència en aquesta edició amb una gran mostra monogràfica dedicada al seu 80 aniversari.

El mític autor ha explicat que l’encàrrec de la realització del cartell el va rebre com una “veritable sorpresa” i que des del primer moment va tenir clar que si hi havia un personatge que havia de sortir era en Mortadel·lo, “un personatge que porta més de 60 anys amunt i avall”. Ibáñez ha detallat com es va inspirar en la seva època inicial com a dibuixant, en què el director de la publicació l'exigia que no deixés ni un racó en blanc. Un fet que reflecteix de bon tros al cartell del 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, on en Mortadel·lo i la seva tropa ocupen cada tros de la il·lustració que, assegura, va treballar amb “molt d’afecte”.

L’acte ha comptat també amb la presència del director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra; el president de FICOMICPatrici Tixis; el subdirector general de Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit, Rafael Olmos; i el director de continguts del Saló del Còmic, Antoni Guiral.

Pepe Serra ha estat l’encarregat d’iniciar l’acte de presentació remarcant la col·laboració del MNAC i el Saló. El Museu col·labora en l’exposició Las Meninas de Santiago García y Javier Olivares que es podrà veure al Saló. A partir del 6 de maig, el MNAC acollirà una mostra dedicada a l’obra d’aquests autors. Amb l’entrada del Saló del Còmic es podrà accedir gratuïtament al MNAC del 6 de maig al 6 de juny.

Seguidament, Patrici Tixis ha introduït la resta de presents advertint del nivell d’aquest any: “serà un saló extraordinari, aquest, millor que el de l’any passat que ja vam dir que seria difícil de superar, cosa que ens fa augurar un gran futur del Saló”. Per la seva banda, Rafael Olmos ha agraït als organitzadors el fet d’haver pensat en el Servei Català de Trànsit en aquesta edició, en la qual tindrà una “presència activa”. L’exposició Vinyetes sobre rodes anirà acompanyada de diverses activitats pedagògiques, lúdiques i creatives per fomentar una conducció responsable.

Finalment, Antoni Guiral ha avançat algun dels detalls de la nova edició, concretant que el 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona s’ubicarà als Palaus 1 i 2 i a la Plaça Univers de Fira Barcelona Montjuïc, ocupant una superfície rècord d'uns 45.000 metres quadrats. El certamen comptarà amb la participació de destacats autors de còmic nacionals i internacionals i amb nombroses activitats com exposicions, conferències, tallers o signatures d'autors. També serà el marc de trobades professionals d'autors amb editors estrangers i nacionals.

L'exposició principal serà Vinyetes sobre rodes, dedicada a la presència de cotxes, motos i bicicletes al còmic. El Palau 1 albergarà aquesta excepcional mostra que no només comptarà amb uns 200 originals de còmics de tot el món, sinó que exposarà vehicles reals que han tingut relació amb la historieta. El Saló també acollirà l'exposició Las Meninas, de Santiago García i Javier Olivares, guanyadora del premi a la Millor Obra d'Autor Espanyol de la passada edició. Una mostra emmarcada en un acord amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el qual, al mateix temps, acollirà una exhibició de l’obra conjunta dels autors. Enrique S. Abulí, Gran Premi del Saló, Miki Montlló, Autor Revelació, i Thermozero Cómics, Millor Fanzine, són altres del guanyadors del 2015 que també tindran mostres dedicades en l’edició d’enguany.

Antoni Guiral ha remarcat l’organització de l’exposició dels 80 anys de Francisco Ibáñez, amb més de 100 originals, i un homenatge a la trajectòria de Luis Bermejo, dibuixant de series com Apache o El Capitán Trueno. L’organització treballa en altres destacades exposicions que es donaran a conèixer en les pròximes setmanes.  

La llista inicial d’autors que han confirmat la seva participació inclou noms com Cyril Pedrosa, qui, amb Portugal, va obtenir el guardó a la Millor Obra Estrangera al 31 Saló Internacional del Còmic de Barcelona. A més, Mathilde Domecq presentarà l'últim volum de la trilogia de còmic juvenil Paula Crusoe, mentre que Pierre Alary, assistirà al Saló del Còmic amb Silas Corey 2. El testamento Zarkoff. Per la seva banda, la parella formada per Teresa Radice i Stefano Turconi, acostaran als visitant del certamen la seva primera obra editada a Espanya El Puerto Prohibido. A les properes setmanes es donaran a conèixer nous autors a mesura que confirmin la seva participació.

El 34 Saló Internacional del Còmic de Barcelona inclourà diverses activitats de caràcter pedagògic, destinades tant a professors com a alumnes, com el concurs de còmic realitzat amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que porta per títol Historietes sobre rodes, centrat en els valors d'una conducció responsable.

La programació també inclou tallers de còmic, un espai d'activitats infantils, conferències, taules rodones i presentacions de novetats editorials, i sessions de signatures amb autors nacionals i estrangers.

A més dels estands de companyies i entitats participants, hi haurà un espai dedicat als fanzines i un altre als autors, perquè puguin vendre directament la seva obra. La zona professional, on els autors presenten els seus books i projectes a editors, comptarà enguany amb la participació confirmada de les editorials estrangeres Dargaud (Philippe Ostermann), Glénat (Olivier Galli) i IDW (Ted Adams), a més d'importants editorials nacionals.

Una edició més, s’atorgaran els premis anuals del Saló, els quals compten amb una dotació econòmica global de 22.500 euros, en una cerimònia que tindrà lloc el divendres 6 de maig. El caràcter lúdic del certamen es mostrarà a través de dos concursos de Cosplay: un dedicat a superherois, que se celebrarà el dissabte 7 de maig, i un altre centrat en els videojocs, el diumenge dia 8.

La venda anticipada d'entrades anticipada s'iniciarà l'1 de març directament a través de www.ficomic.com. El certamen compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Educació, Cultura y Esport. Hi col·laboren la Fundación Divina Pastora, l’Agència Catalana de la Joventut, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Servei Català de Trànsit i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Els mitjans oficials són el diari El Periódico i les emissores de Prisa Radio.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada