13 de gener 2016

El tresor d'en Serrallonga

El tresor d'en Serrallonga
Una aventura d'en Siset
J. C. Negre
siset.cat
68 pàgines
15€


En Siset, l'investigador gironí creat per en J. C. Negre torna, després de la seva darrera aventura de ja fa uns anys (Temps era temps). Com havia anunciat l'autor (Joan Codina), aquesta nova història està directament relacionada amb un personatge històric i alhora llegendari, com és en Joan de Serrallonga, versió catalana del mite del bandoler. La missió d'en Siset consistirà a buscar i recuperar el tresor d'en Serrallonga, un tresor molt important (i molt buscat) no només pel seu valor econòmic sinó, sobretot, pel seu valor simbòlic i perquè ha de permetre abocar llum a fets històrics que fins ara no s'han interpretat de manera correcta (i veraç).

En aquesta nova aventura no hi falten els ingredients als quals ens té acostumats el seu autor en les peripècies d'en Siset, com són l'acció, el misteri i la mirada al passat. En aquesta ocasió no es produeixen viatges en el temps, però sí que retrocedim a l'època d'en Serrallonga en diferents ocasions. En la primera es posen les bases argumentals, amb el lliurament per part del bandoler de la primera pista que ha de permetre trobar el seu tresor. El destinatari no és altre que un jovenet, el descendent del qual hereta precisament aquesta pista. Aquest inici vertiginós permet enllaçar el passat (de la mà del mateix Serrallonga) amb el present i aquesta continuïtat s'aconsegueix mostrar perfectament amb la transició de vinyetes d'un temps a un altre. El segon retorn al passat serveix, precisament, per conèixer la història del bandoler i el seu origen.

En Siset no es trobarà pas sol en aquesta aventura i serà gràcies al treball conjunt amb altres vells coneguts que aconseguirà avançar en aquest trepidant viatge que l'ha de portar, pista a pista, a descobrir el tresor d'en Serrallonga. Com és obvi, no tot serà bufar i fer ampolles i en Siset i els seus companys toparan directament amb una oposició (espanyola) que pretén evitar que el tresor del bandoler surti a la llum.

Gràficament podem passejar pels diferents paisatges reals que els personatges trepitgen (com ara el pont de Querós o la catedral de Girona) i, en aquest sentit, és evident el treball de documentació dut a terme per l'autor. També s'hi poden trobar personatges ben coneguts, com ara cert polític que ha estat en la boca de tots en els darrers temps. Quant a aspectes lingüístics, cal comentar dues qüestions. La primera d'elles l'ús del subratllat per als diàlegs escrits en castellà, fet que permet diferenciar a primer cop d'ull uns personatges d'altres (en aquest cas, els dos bàndols en conflicte). La segona, la presència d'errades ortogràfiques que desllueixen el resultat final, un aspecte que es podria tenir en compte en cas de nova edició o per a les properes aventures del personatge.

El tresor d'en Serrallonga ens ofereix, en definitiva, una aventura molt entretinguda, ben elaborada, que ens convida a (re)descobrir un personatge de la nostra història i, alhora, ens proposa una nova visió sobre fets històrics que ens toquen de ben a prop, sobretot en aquests temps actuals.

1 comentari:

  1. No crec que les faltes d'ortografia desllueixin el conjunt d'aquest fantastic còmic, la història explicada i el grafisme són extraordinaris.
    El que sí m'estranya és que en la seva crítica n' hi hagi com a mínim tres!

    ResponElimina