30 de novembre 2015

Adéu a Rosa Galcerán, poeta, animadora i historietista.

Rosa Galcerán i Vilanova (1917-2015) era una dibuixant, animadora, pintora, publicista i poeta catalana. Va morir el dia 28 de novembre a Barcelona.

Rosa Galcerán, una pionera del món de l'animació,  juntament amb Armand Tosquellas i amb la direcció d'Artur Moreno van realitzar el curt  El capitán Tormentoso (1942). Va participar de manera activa a la producció del primer llargmetratge de dibuixos animats en color que es feia a Europa Garbancito de la Mancha. L'any 1946 va promoure una nova col·lecció de quaderns d'historietes per noies dins editorial Toray. El tebeo Azucena (1956-1971), molt marcat pel substrat ideològic de l'època, tindria molt d'èxit entre el públic femení. El seu traç clar i dinàmic es va poder veure també en altres tebeos com Mis Chicas, Chispa, Cuentos de la Abuelita, Serenata, ...

L'autora va destacar en el món de l'animació i de la historieta en una època que les dones ho tenien molt complicat per expressar una visió de la feminitat que s'allunyes dels estereotips carrinclons i masclistes que marcava el règim franquista.

Amb una dedicació important al món de la poesia, l'any 2011 va rebre la Medalla al Treball President Macià de mans del president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas. El 2014, va rebre el Premi d'honor de l'Asociación de Autoras de Cómic. Dins el Saló Internacional del Còmic de Barcelona d'enguany es va poder veure els seus originals dins l'exposició Autores de còmic femení al franquisme. 1940/1970​. Fa uns dies, en el marc del Museu del Cinema de Girona, amb la projecció de Garbancito de la Mancha i amb presència de la seva família, se li va retre el darrer homenatge en vida a l'autora.

L'enterrament serà avui dilluns a les 12,30 al tanatori de les Corts de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada